Maximum i minimum lokalne
Student: W jakich punktach funkcja określona wzorem f(x,y)=y3−x3+15xy+1 na min lokalne i max lokalne?
6 gru 14:03
Filip:
No, troche liczenia chyba bedzie
6 gru 14:15
Student: Licząc pochodną po x i y wyszedł mi układ równań x2−5y=0 i y2+5x=0
Tylko nie wiem jak to z interpretować i jak z tego wyczytać punkty P
6 gru 14:18
Filip:
Hmm ja bym to liczyl tak
x2 − 5y = 0
x2 = 5y
|x| = √5y
x = −√5y v x = √5y
I podstawiam do drugiego:
dla x = −√5y
y2 − 5√5y = 0
y2 = 5√5y
y4 = 125y
y3 = 125 −−−> y = 5, x = −√5y = −√25 = −5 i masz jeden punkt
i teraz dla x = √5y
6 gru 14:36