Udowodnij
Kuba152: Udowodnij, że jeżeli liczby a, b, c są różnymi liczbami wymiernymi to
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| jest kwadratem liczby wymiernej |
| (a−b)2 | | (b−c)2 | | (c−a)2 | |
Robiłem to tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )2= |
| | a−b | | b−c | | c−a | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + |
| + |
| |
| (a−b)2 | | (b−c)2 | | (c−a)2 | | (a−b)(b−c)(c−a) | |
Niestety nie wiem co dalej. Pomoże ktoś?
6 gru 13:27
Filip:
A moze zacznij od sprowadzenia do wspolnego mianownika?
| (b − c)2(c − a)2 + (a − b)2(c − a)2 + (a − b)2(b − c)2 | |
| = |
| (a − b)2(b − c)2(c − a)2 | |
Zajmijmy sie samym licznikiem, po wymnozeniu:
a
4−2a
3b−2a
3c+3a
2b
2+3a
2c
2−2ab
3−2ac
3+b
4−2b
3c+3b
2c
2−2bc
3+c
4
I teraz musisz to zwinac w jakis wzor do kwadratu....
Wolfram pokazuje, ze licznik mozesz zapisac jako: (a
2 − a(b
c)
b
2 − bc + c
2)
2
Wiec finalnie masz
| (a2 − a(b c) b2 − bc + c2)2 | |
| = |
| (a − b)2(b − c)2(c − a)2 | |
| | a2 − a(b c) b2 − bc + c2 | |
= ( |
| )2 cnu;.. |
| | (a − b)(b − c)(c − a) | |
6 gru 13:41
Filip:
Moze ktos znajdzie szybszy sposob na to zadanie, moj sposob jest żmudny, no i z uzyciem
programów 3cich
6 gru 13:43
jc: | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| |
| (a−b)2 | | (b−1)2 | | (b−c)2 | |
| | a2+b2+c2−ab−bc−ca | |
=( |
| )2 |
| | (a−b)(b−c)(c−a) | |
6 gru 13:46
Kuba152: @Filip wielkie dzięki!

− szukam czegoś bez programów 3cich ale i tak się przyda
6 gru 13:50
Kuba152: @jc mógłbyś to rozpisać?
6 gru 13:51
jc: Równoważnie:
| 1 | | 1 | | 1 | | u4+2u3v+3u2v2+2uv2+v4 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| u2 | | v2 | | (u+v)2 | | u2v2(u+v)2 | |
6 gru 16:33
Kuba152: ooo
Dziękuję Ci bardzo!
6 gru 16:53