wymierne
wym: Podaj współrzędne wektora, o jaki trzeba przesunąć wykres funkcji f, aby otrzymać wykres
funkcji g.
6 gru 12:54
wym: Poprosiłbym również o przekształcenie funkcji g(x) do prostszej postaci, ponieważ niezbyt
wychodzi mi ten przykład
6 gru 12:57
6latek: | 6x+1 | | 2(3x+1)−1 | | 2(3x+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = 2− |
| |
| 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
| | 1 | | 1 | |
−(2− |
| )= −2+ |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1) | |
Wykres funkcji f(x) nalezy przesuunac o wektor [−1,−2]
6 gru 13:20
Jerzy:
Krzysztof, nie tak

Jeśli przesuwamy wykres o wektor [a,b], to współrzędną a odejmujemy od
argumentu funkcji, a nie jego wielokrotności.
6 gru 13:57
6latek: Jerzy
Teraz ide zobaczyc do rodzicow i pozniej to wyjasnimy OK?
6 gru 14:05
6 gru 14:28
janek191:
| | 1 | | 1 | | 2*(3 x + 1) | |
y = |
| − 2 = |
| − |
| = |
| | 3*( x +13) | | 3 x + 1 | | 3 x + 1 | |
| | − 6 x − 2 +1 | | −6 x −1 | | 6 x + 1 | |
= |
| = |
| = − |
| |
| | 3 x +1 | | 3 x + 1 | | 3 x +1 | |
6 gru 14:39
Jerzy:
@janek191 pokazał właściwy wektor.
6 gru 14:45
wym: | | 1 | |
prawidłowa odpowiedź to [− |
| ,−2] |
| | 3 | |
6 gru 15:00
janek191:
| | 6 x + 1 | | 2*(3 x +1) − 1 | | 1 | |
y = − |
| = − |
| = −2 + |
| = |
| | 3 x + 1 | | 3x + 1 | | 3 x + 1 | |
6 gru 15:04
Eta:
6 gru 15:05
Jerzy:
I to pokazał janek191,14:28
6 gru 15:05
6latek: To juz w takim razie wiadomo
jest tak f(x−a)
| | a | |
tutaj mamy 3x wiec bedzie 3(x− |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | |
mamy miec 3x+1=3(x−(−1/3))=3(x+ |
| )= 3x+1 |
| | 3 | |
dziekuje za wyjasnienie .
6 gru 15:06