calki
Filip: Witam, mam taka calke do policzenia
| | cosx | |
∫ |
| |
| | sin2x − 6sinx + 12 | |
6 gru 12:32
Maciess: Podstawienie t=sinx moze pomoc
6 gru 12:34
Jerzy:
Podstaw: sinx = t
6 gru 12:34
Filip: Dobra, dzieki, zaraz bede probowac
6 gru 12:45
6 gru 13:01
Filip:
Nie lubie, jestem na pierwszym roku informatyki, jednak dostales od profesora 100 przykladowych
calek do policzenia i probuje chociaz czesc przerobic, ale idzie topornie
6 gru 13:12
Mila:
| | cosx | |
∫ |
| dx=.. [sinx=t, cosx dx=dt] |
| | sin2x−6x+12 | |
| | 1 | | 1 | | t−3 | |
..=∫ |
| dt= ∫ |
| dt=.. [t−3=√3 s, s= |
| , dt=√3ds] |
| | t2−6t+12 | | (t−3)2+3 | | √3 | |
| | √3ds | | √3 | | 1 | | √3 | | t−3 | |
..=∫ |
| = |
| ∫ |
| ds= |
| arctg |
| = |
| | 3s2+3 | | 3 | | s2+1 | | 3 | | √3 | |
| | √3 | | sin(x)−3 | |
= |
| arctg |
| +C |
| | 3 | | √3 | |
6 gru 15:54
Mariusz:
Tutaj jest akurat łatwo bo twoją funkcję podcałkową możesz zapisać jako
iloczyn dwóch czynników gdzie:
jednym z czynników jest jakaś funkcja której argumentem jest sinx
a drugim z czynników jest cosx czyli pochodna sinx
W takiej sytuacji możesz podstawić t = sinx
6 gru 16:18
6 gru 16:32
Mila:
7 gru 00:10
Filip:
Sorki, nie zauwazylem twojego rozwiazania, dzieki
Mila
Mariusz Nie mam zadnej ksiazki do polecenia do C#, jak mam byc szczery sam mało korzystam
z ksiązek, glownie czerpie wiedze na anglojezycznych forach, no i z praktyki
7 gru 00:54
Filip:
Mariusz Moze polecisz jakas ksiazke do C? Nam wykladowca polecil ksiazke Język ANSI C
Brian'a Kernighan'a i Dennis'a Ritchie'a.
Albo ewentualnie jakies dobre zrodlo wiedzy do C++, w któym siedzialem troche, jednak troche
juz zapomnialm
7 gru 01:00