proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wartości współczynników a i b we wzorze funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 + bx −4
wiedząc że dla argumentu −2 funkcja przyjmuje wartość równą 5
p = −2 q = 5
| | −Δ | |
q = 5 = |
| ⇒ 20a = − (b2 −4a*(−4)) ⇒ 20 a = −16a2 − 16a ⇒ −16a2 − 36a =0 |
| | 4a | |
6 gru 10:13
anna: wynik tego zadania jest
6 gru 10:17
ABC:
jeżeli masz tylko jeden warunek i dwa parametry to odpowiedź nie będzie jednoznaczna
f(−2)=5 , to masz równanie 5=4a−2b−4 , czyli 9=4a−2b , brakuje drugiej zależności aby było
jednoznaczne rozwiązanie
6 gru 10:30
6latek: Z tresci zadania wynika ze masz takze drugi punkt tej paraboli
Oznaczmy go B=(0,−4) . W punkcie tym parabola przecina os OY
Tak samo jak wspolczynnik b we wzorze y=ax+b informuje nas w jakim punkcie wykres funkcji
liniowej przecina os OY tak samo wspolczynnik c we wzorze y=ax2+bx+c informuje nas o tym
samym
Masz dwa punkty wiec mozesz napisac wzor funkcji
6 gru 12:25
Jerzy:
Cześć Kszysztof
6 gru 12:33
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Takie rzeczy czasami pamietam , a o prostych zapominam
6 gru 12:38
Jerzy:
Jednak to nic nie daje , f(0) = − 4 i znikają a i b
6 gru 12:55
6 gru 12:58
6latek: Tak Jerzy
Pozniej tak sobie pomyslalem ze to nic nie da , ale zajalem sie czyms innym i nie napisalem
Musza byc 3 punkty zeby parabola byla wyznaczona jednoznacznie
6 gru 13:10
anna: przepraszam bardzo
ja jestem nieuważna bo zrobiłam błąd przy przepisywaniu
funkcja jest f(x) = ax2 + bx +4
i wówczas wszystko pasuje
już rozwiązałam
jeszcze raz przepraszam i dziękuję
6 gru 13:27
6latek: Aniu
Nawet jesli c=4 to przy warunkach z zadania nie wyznaczysz tej paraboli
Musisz miec 3 punkty
Tzn albo jeszcze jakis inny punkt albo wierzcholek paraboli
Mozesz pokac swoje rozwiazanie ?
6 gru 13:31
6 gru 13:45
anna: ja to zrobiłam tak;
f(x)= ax
2 + bx +4 x
w = −2 q = 5
| | −b | | −b | |
p = = −2 ⇒ p = |
| = xw ⇒ −2 = |
| ⇒ b =4a |
| | 2a | | 2a | |
| | −Δ | |
q = 5 = |
| ⇒ −20a = −Δ ⇒ Δ = − 20a |
| | 4a | |
| | −1 | |
−20a = (4a)2 −4a *(4) ⇒ a = |
| to b = −1 |
| | 4 | |
6 gru 14:13
Eta:
y=ax
2+bx+4 x
w=−2 , y
w= 5 , c=4
| | 1 | |
yw= c−a*xw2 ⇒ 5=4−4a ⇒ a= − |
| |
| | 4 | |
| | b | |
yw=c+ |
| *xw⇒ 5=4−b ⇒b=−1 |
| | 2 | |
6 gru 14:28
janek191:
@Eta
Skąd wiadomo,że
p = −2 q = 5
Wiemy tylko, że f(−2) = 5
Pewnie do tego zadania jest wykres funkcji.
6 gru 14:32
Eta:
Echhh
Przeczytałam wartość największa 5
6 gru 14:34
ite: albo jest podane, że "dla argumentu −2 funkcja przyjmuje największą wartość równą 5"
6 gru 14:35
anna: przepraszam wszystkich jeszcze raz treść zadania to
wyznacz wartości współczynników a i b we wzorze funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx +4
wiedząc że dla argumentu −2 funkcja przyjmuje wartość największą równą 5
to jest tak jak pisze się nieuważnie
6 gru 14:58
6latek:
6 gru 15:01
Eta:
No i o to chodziło !
3 sposób
y=a(x+2)
2+5
y=ax
2+4ax+4a+5 i y=ax
2+bx+4
to 4a+5=4 ⇒ a= −1/4
to b=4a ⇒ b= −1
6 gru 15:01
Jerzy:
To zmiania postać rzeczy.Tak jest,jak niedokładnie przepisujecie treści zadań.
6 gru 15:01
ABC:
6 gru 15:03
Eta:
6 gru 15:07