Proszę o sprawdzenie zadania.
janko: Siedmioosobowa grupa wybrała się do kina. Zakupili 7 kolejnych biletów w jednym rzędzie. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że dwie koleżanki usiądą obok siebie.
Ω = 7! =5040
A = 7 * 2 * 5 * 4 * 3 * 2 *1 = 1680
P(A) =16805040 = 2163
getin:
| | 21 | |
intuicyjnie patrząc, to |
| wyszło za dużo |
| | 63 | |
k1, k2 muszą być obok siebie − da się to zrobić na 12 sposobów:
k1, k2, x, x, x, x, x
x, k1, k2, x, x, x, x
x, x, k1, k2, x, x, x
x, x, x, k1, k2, x, x
x, x, x, x, k1, k2, x
x, x, x, x, x, k1, k2
k2, k1, x, x, x, x, x
x, k2, k1, x, x, x, x
x, x, k2, k1, x, x, x
x, x, x, k2, k1, x, x
x, x, x, x, k2, k1, x
x, x, x, x, x, k2, k1
A = 12 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1 = 1440