Granica
alfonso: Pokazać z definicji, że liczba g = −1/2
jest granicą ciągu
5 gru 23:09
6latek: Mam z tym problem gdyz lim n→
∞(−1)
n nie istnieje wiec nie wiem jak zapisac 2*(−1)
n
Wiec stad moje pytanie :
Jak liczyc ?
Sam tez jestem ciekawy
5 gru 23:25
alfonso: Też mam z tym problem
5 gru 23:28
6latek: Poczekajmy moze ktos sie wypowie
| | n2 | |
Byc moze to bedzie bn= |
| skoro tamto nie istnieje . |
| | 1−n2 | |
W szkole mialem prostsze przyklady . Wiec cierpliwie czekajmy
5 gru 23:35
jc: | | 3 | | 3 | | 3 | |
|bn +1/2| < |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| | 2n2−1 | | n2 | | n | |
| | 3 | |
ε>0. Jeśli n> |
| , to |bn +1/2| < ε, |
| | ε | |
czyli −1/2 jest granicą ciągu b
n.
5 gru 23:39
6latek: jc
Pytanie
Czy 2*(−1)n pomijamy w bn?
5 gru 23:41
jc: |1/2 ± 2| < 3
6 gru 00:09
6latek: jc
Nie o to mi chodzi
Jak bedzie wygladal bn ktory mam wpisac do modulu ?
6 gru 00:11
jc: Tak, jak w zadaniu.
6 gru 00:41
6latek: No to zapisuje
| | n2+2*(−1)n | | 1 | |
| |
| + |
| |<ε |
| | 1−2n2 | | 2 | |
Z tym ze dalej nie wiem co zrobic z 2*(−1)
n
Sprowadzic do wspolnego mianownika potrafie
6 gru 01:47
jc: | n2+2(−1)n | | 1 | | 1+4(−1)n | | 1/2+2(−1)n | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 1−2n2 | | 2 | | 2(1−2n2) | | 1−2n2 | |
6 gru 09:09
6latek: Witam

Wiec idzmy dalej
Gdyby nie bylo tego 2*(−1)
n} to wtedy
6 gru 09:22
jc: Dzień dobry 6latku, nie możemy pominąć 2(−1)n, ale to nic wielkiego, najwyżej 2 lub −2.
6 gru 10:08
6latek: Rozumiem. Milego dnia .
6 gru 10:11