proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanoniczej wiedząc że jedno z miejsc zerowych
jest o 8 większe od drugiego maksymalny przedział w którym funkcja jest malejąca to (− ∞ ;3>
a do wykresu należy punkt A(9; 40)
5 gru 22:39
janek191:

p = 3
więc
x
1 = 3 − 4 = − 1 x
2 = 3 + 4 = 7
y = a*( x − 3)
2 + q
A =( 9, 40)
40 = a*( 9 − 3)
2 + q
40 = 36 a + q ⇒ q = 40 − 36 a
y = a*( x − 3)
2 + 40 − 36 a
f(−1) = 0
0 = 16 a + 40 − 36 a = 40 − 20 a
a = 2
Odp. y = 2*( x − 3)
2 − 32
======================
5 gru 22:54
Eta:
x1=−1, x2=7
z postaci iloczynowej
y=a(x+1)(x−7) i A(9,40)
40= 20a ⇒a=2
f(x)=2(x+1)(x−7) = 2(x2−6x+9) −32
f(x)=2(x−3)2−32
============
5 gru 23:07
anna: dziękuję bardzo
5 gru 23:08