Bardzo proszę o pomoc w zadaniach.
janko: 1. Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloraz
wyrzuconych oczek jest liczbą naturalną. Z jakim prawdopodobieństwem wyrzucimy w pierwszym
rzucie liczbę pierwszą lub w drugim nieparzystą?
2. Do ośmiu skrzynek pocztowych listonosz wrzuca 6 listów. Oblicz prawdopodobieństwo, że każdy
list trafił pod inny adres.
Szkolniak: Zadanie 1
|Ω|=6
2=36
A − zdarzenie polegające na tym, że iloraz wyrzuconych oczek jest liczbą naturalną
A={(1,1),(2,1),(2,2),(3,1),(3,3),(4,1),(4,2),(4,4),(5,1),(5,5),(6,1),(6,2),(6,3),(6,6)}
zatem: |A|=14
Z jakim prawdopodobieństwem wyrzucimy w pierwszym
rzucie liczbę pierwszą lub w drugim nieparzystą?
A − zdarzenie z treści zadania
A
1 − wyrzucenie w pierwszym rzucie liczby pierwszej
A
2 − wyrzucenie w drugim rzucie liczby nieparzystej
A
1={(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,1),...,(3,6),(5,1),...,(5,6)}
|A
1|=18
A
2={(1,1),(2,1),...,(6,1),(1,3),(2,3),...,(6,3),(1,5),(2,5),...,(6,5)}
|A
2|=18
|A
1∩A
2|=9
| | 27 | | 3 | |
P(A)=P(A1∪A2)=P(A1)+P(A2)−P(A1∩A2)= |
| = |
| |
| | 36 | | 4 | |
Prosiłbym o potwierdzenie poprawności rozwiązania.
Eta:
1 b)
Można bez wypisywania zdarzeń
A
1={(x,y)} x∊{2,3,5} , y∊{1,2,3,4,5,6}
|A
1|= 3*6=18
A
2={(y,np)} , np∊{1,3,5}
|A
2|=6*3=18
A
1∩A
2={(x,np)}
|A
1∩A
2|= 3*3=9