prosta
anna:
Na prostej p: y= x+6 wybrano punkt A(−2,4) i następnie przez punkt A
poprowadzono prostą k,która przecina oś rzędnych powyżej prostej p
Wiedząc,że suma pól trójkątów utworzonych między tymi prostymi
i osiami układu współrzędnych jest równa 6
Wyznaczyć równanie prostej k
5 gru 21:04
janek191:

k : y = 2 x + 8
5 gru 22:09
anna:
Rysunek to za mało
Jak do tego dojść ?
5 gru 22:20
janek191:

P
ΔABC} + P
ΔADE = 0,5 ( −2 −(− 6))*( 4 − 0) + 0,5*(8− 4)*(0 −(−2)) = 8 + 4 = 12
I BC I = 4 i I DEI = 4
Trzeba zmniejszyć długości podstaw trójkątów o połowę, aby otrzymać pole równe 6.
Dokończ
5 gru 22:31