układy równań...
Kinga!: Pomożecie?
Jest to na jutro i byłabym Wam wdzięczna

1) Właściciel kortu tenisowego pobiera stałą opłatę roczną, tak zwane wpisowe i opłatę
godzinową za bieżące korzystanie z kortu. W poprzednim roku Tomek grał 39 godzin i zapłacił
384zł, a Tamara za 51 godzin zapłaciła 456zł. Znajdź wysokość wpisowego i stawkę za 1 godzinę.
2) Znajdź wartości m i n jeśli para liczb (5, −3) jest rozwiązaniem układu równań:
4mx+10ny=−20
mx−4ny=73
1 mar 19:11
Kamila: 2) 20m−30n=−20
5m+12n=73
20m−30n=−20
5m=73−12n
Wszystko *4, bo 5m*4=20m
292−48n−30n=−20
292−78n=−20
−78n=−20−292
−78n=−312/(−78)
n=4
5m+12*4=73
5m+48=73
5m=73−48
5m=25/5
m=5
1 mar 19:39
Kinga!: To już zrobiłam

; p sama ; p
ale 1 ; /
1 mar 19:47
KAŚKA: JUzż zrobiłam sama ; p
1 mar 20:00
Iwona:
x − wpisowe
y − opłata za 1 godz. na korcie
x+39y=384
x+51y=456
x=384−39y
x+51y=456
x=384−39y
384−39y+51y=456
x=384−39y
12y=72/:12
x=384−39y
y=6
x=384−39y
x=384−39*6
x=384−234
x=150
Odp.Wpisowe wynosiło 150 zł, a stawka godzinna 6 zł.
25 maj 23:01