Dany jest układ równań { mx + y = 1 oraz x + y = m^2 z parametrem m, pochodne
foride: Dany jest układ równań { mx + y = 1 oraz x + y = m2 z parametrem m . Wyznacz pary liczb ( x,
y) będące
rozwiązaniem tego układu równań w zależności od parametru m . Wyznacz najmniejszą i
największą wartość, jaką może przyjąć wyrażenie x / y.
Pierwsza część zrobiłem bez problemu x = −m −1 a y = m2+m+1. nie potrafię zrobic 2 części. W
odp x /y { [−1 , 1/3]
z dzialu pochodne funkcji
5 gru 17:04
Filip:
| x | | −m − 1 | |
| = |
| = f(m) |
| y | | m2 + m + 1 | |
| | m2 + 2m | |
f'(m) = |
| |
| | (m2 + m + 1)2 | |
f(m) = 0 <=> m
2 + 2m = 0 => m = −2 v m = 0
f
min(0) = −1
5 gru 17:43
ICSP: W = m−1 ≠ 0 dla m ≠ 1
Dla m = 1 układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla m ≠ 1
| | x | | −m−1 | |
f(m) = |
| = |
| = z |
| | y | | m2 + m + 1 | |
zm
2 + (z + 1)m + (z+1) = 0
| | 1 | |
Δ = (z+1)[z + 1 − 4z] = −(z+1)(3z − 1) ≥ 0 ⇒ z ∊ [−1 ; |
| ] |
| | 3 | |
f
min = −1
5 gru 17:44
Filip:
ICSP moglbys powiedziec kim jestes z zawodu? Nauczyciel? Widze ze glownie ty tutaj
rozwiazujesz zadania na foum
5 gru 17:46