proszę o rozwiązanie
anna: | | 25 | |
funkcja kwadratowa f(x)= ax2 +bx + |
| =0 a≠0 dla argumentu 3 otrzymuje |
| | 2 | |
najmniejszą wartość równą 8 wyznacz wartości współczynników a i b
f(3)= 8 ⇒ f(3) = 6a
2 + 2b = 3
p=3 ∧ q = 8
dalej nie wiem jak obliczyć a i b
5 gru 14:07
Filip:
| | 25 | |
f(3) = 9a + 3b + |
| = 8 |
| | 2 | |
Masz taki uklad rownan:
| | 25 | | −b | |
9a + 3b + |
| = 8 ⋀ |
| = 3 |
| | 2 | | 2a | |
5 gru 14:12
anna: dziękuję bardzo już rozwiązałam
5 gru 14:51
Eta:
Można tak: ( bez układów)
| | 25 | |
f(x)=a(x−3)2+8 i f(x)=ax2+bx+ |
| |
| | 2 | |
f(x)= ax
2−6ax+9a+8
więc b= −6a ⇒ b= −3
5 gru 14:56
anna: dziękuję bardzo
5 gru 18:10