Oblicz granicę
Szymek: Mam pytanie co w takim przykładzie mogę zrobić z potęgą 2n−1 czy jestem w stanie to jakoś
rozbić, przy n dążącym do nieskończoności.
3*22n+1−8/4n−1+3
5 gru 13:45
Filip:
Czy przyklad wyglada tak?
| | 3 * 22n+1 − 8 | |
limn−>inf |
| |
| | 4n−1 + 3 | |
Czy tak?
| | 8 | |
limn−>inf3 * 22n+1 − |
| + 3 |
| | 4n−1 | |
5 gru 13:51
6latek: 2
2n+1= 2
2n*2= 4
n*2
| | 1 | |
4n−1= 4n* |
| lub = 4n*4−1 |
| | 4 | |
5 gru 13:51
Szymek: Wygląda jak ten pierwszy podany, czyli −8 w liczniku, a 4 wraz z potęgą i trójką w mianowniku.
5 gru 13:58
Filip:
Ok, zauwaz ze pytasz o wykladnik potegi "2n − 1" a takowy w przykladzie nie wystepuje
5 gru 14:16
Filip:
Ok, zauwaz ze pytasz o wykladnik potegi "2n − 1" a takowy w przykladzie nie wystepuje
5 gru 14:16
Szymek: Wiem mój błąd. Ale wracając to 2n traktuje jako po prostu dążenie do nieskończoności i tak to
zostawiam?
5 gru 14:41
6latek: Rozpisalem Ci
W tym przykladzie widac ze najwyzsza potega bedzie 4n
Wiec dzielisz licznik i mianownik przez 4n
5 gru 14:52
6latek: Wlasnosci dzialan na potegach
apq= (ap)q lub = (aq)p w zaleznosci od potrzeb
5 gru 14:55
Mila:
| 3*22n+1−8 | | 3*22n*21−8 | | 6*4n−8 | |
| = |
| = |
| = |
| 4n−1+3 | | 4n*14+3 | | 4n*14+3 | |
5 gru 20:21