granice
Imaan: Obliczyc granice
lim arc sin3xsin2x arc tg 5x
x→0
lim cos2x sin6x tg4x5x arc tg 3x
x→0
Z gory dziekuje za pomoc
5 gru 11:54
5 gru 12:52
Imaan: w drugim wyszło mi 85 czy to dobrze?
5 gru 13:10
Imaan: bo cos 2x dazacy do zera to chyba wynosi 1
5 gru 13:10
Imaan: i dziękuje za odpowiedz w podpunkcie a
5 gru 13:11
Jerzy:
| sin5x | |
Cześć Krzysztof  Ile wg tej tabelki wynosi lim x→0 |
| ? |
| 3x | |
5 gru 13:15
Imaan: a dlaczego taki wynik w a, bo mnie wyszło 0
5 gru 13:16
6latek: Dzien dobry
5 gru 13:17
Imaan: to chyba nie do mnie pytanie ale wg mnie to bedzie 53
5 gru 13:17
Imaan: spóżniłam się
5 gru 13:18
Jerzy:
| sinx | |
Może inaczej. Ile wg tabelki wynosi limx→0 |
| ? |
| x | |
5 gru 13:19
Imaan: 1
5 gru 13:20
Jerzy:
@Imaan, a jak w przykładzie a otrzymałeś 0 ?
5 gru 13:22
Imaan: arc sin 3x3x * (sin 2x2x)−1 * 3x2x * (arc tg 5x5x)−1 *15x
5 gru 13:27
Imaan: oj czyli to tez nie bedzie 0
5 gru 13:28
6latek: Jerzy 
Granicami funkcji (ogolnie analiza) zajme sie po skonczeniu trygonometrii i geometrii (pewnie
za rok )
Wiem ze sa inne sposoby liczenia ale skoro jest tabelka to z niej korzystam .Zobacze rowniez
do Zapororzec
Pierwsza granice policzylem z tej tabeli (wiedzialem gdzie ona jest )
Natomiast nie ma w niej malej rownowaznej dla cosα(x) gdy x→0
Jesli ktos wie lub wie gdzie poszukac to prosze o podpowiedz .
5 gru 13:28
Imaan: Pomocy
5 gru 13:43
Filip:
Ja pierwszy bym tak zrobil:
| arcsin(3x) | |
limx−>0 |
| = |
| sin(2x)arctg(5x) | |
| 2xarcsin(3x) | | 3xarctg(5x) | |
= limx−>0 |
| * limx−>0 |
| = |
| 3xsin(2x) | | 2x | |
| 2x | | arcsin(3x) | | 3xarctg(5x) | |
= limx−>0 |
| * limx−>0 |
| * limx−>0 |
| = |
| sin2x | | 3x | | 2x | |
| sin(2x) | | arcsin(3x) | | 3xarctg(5x) | |
= limx−>0( |
| )−1 * limx−>0 |
| * limx−>0 |
| |
| 2x | | 3x | | 2x | |
=
= 1 * 0 * 0 = 0
5 gru 13:46
Filip:
Poprawka ostaniej linijki
= 1 * 1 * 0 = 0
5 gru 13:47
Filip:
Drugie:
| cos(2x)sin(6x)tg(4x) | |
limx−>0 |
| = |
| 5xarctg(3x) | |
| sin(6x) | | tg(4x) | |
= limx−>0cos(2x) * limx−>0 |
| * limx−>0 |
| * |
| 6x | | 4x | |
| 3x | | 6x * 4x | | 24 | | 8 | |
limx−>0 |
| * |
| = 1 * 1 * 1 * 1 * |
| = |
| |
| argtc(3x) | | 5x * 3x | | 15 | | 5 | |
5 gru 14:08
Imaan: dziękuję bardzo za pomoc
5 gru 14:25
Mila:
arcsin(3x) | | 3*arcsin(3x) | | 2x | | 1 | |
| = |
| * |
| * |
| |
sin(2x) *arc tg(5x) | | 3x | | 2sin(2x) | | arctg(5x) | |
| 3*arcsin(3x) | | 2x | | 1 | |
lim x→0± |
| * |
| * |
| =±∞ |
| 3x | | 2sin(2x) | | arctg(5x) | |
5 gru 20:37
Mila:
(2)
( cos(2x) sin(6x) tg(4x)) | |
| = |
(5x arctg (3x)) | |
| 6cos(6x) | | tg(4x) | | 4*3x | |
=cos(2x)* |
| * |
| * |
| |
| 5*6x | | (4x) | | 3arctg(3x) | |
| 6cos(6x) | | tg(4x) | | 4*3x | |
limx→0cos(2x)* |
| * |
| * |
| = |
| 5*6x | | (4x) | | 3arctg(3x) | |
5 gru 20:52