green
green:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.Jeśli można to krok po kroku abym zrozumiała jego
wykonanie . Dziękuję.
Podaj dziedzinę wyrażenia a następnie ja uprość : 2x2+12x+18x2+5x+6 . Oblicz wartość
wyrażenia dla x=−1.
5 gru 05:47
6latek: D=ℛ
2x2+18x2+12x+5x+6=20x2+17x+6
20*(−1)2+17*(−1)+6= 20−17+6= policz
5 gru 09:09
biegacz: pytanie
Czy podany niżej przykład wykonany jest poprawnie:
Obliczyć i zapisać w najprostszej postaci:
4x2+8xx2−9*x2+6x+9x2+4x+4=
8xx2+4x2−9x2+9x2+6x+4x+4=
8xx2+4x2+10x+4
5 gru 11:36
Filip: a co to jest 8xx2? 8x3?
5 gru 11:37
biegacz: Właśnie to mnie dziwi ,ale taki dostałem zapis .Nie wiem czy dobrze wykonałem.
5 gru 11:44
6latek: Pytanie :
A co wedlug Ciebie oznacza w poleceniu Obliczyc?
5 gru 12:29
green: Rozumiem

oblicz i zapisz do najprostszej postaci
zmylił mnie 8xx
2 ,na lekcjach przerabialiśmy mnóstwo przykładów,
ale żadnego z takim oznaczeniem.Nie proszę o gotowca staram się zrobić sam aby to ogarnąć
ale nie wiem czy dobrze.
5 gru 14:22
6latek: Obliczyc to ja rozumiem tak
Najpierw doprowadzamy do najprostszej postaci co zrobiles/as
Teraz dla konkretnej zmiennej np dla x=2 obliczam wartosc tego wyrazenia .
Ty jednak nie masz czegos takiego w poleceniu .
Wedlug mnie polecenie w tym przypadku powinno byc takie
Zapisz (doprowadz ) do najprostszej postaci .
5 gru 14:34
6latek: Nie przejmuj sie tym .
Mnie takze np
Jerzy poprawia jesli cos zle napisze
5 gru 14:35
biegacz: 
Nie przejmuję się tylko mnie to przerosło.Wszytko pomaga ogarnąć mi siostra,
wróciłem do domu ze szpitala po wirusie,
teraz nadrabiam zaległości z nosem w książce a nauka on−line nie pomaga mamy tylko 45 min.
Jeśli dobrze zrozumiałem to powinno zostać 8xx
2.
5 gru 14:46
6latek: Nie
powinno byc 8x3
x*x2= x1*x2= x1+2= x3
Wlasnosci dzialan na potegach
5 gru 14:48
biegacz: Dziękuję,zwłaszcza za poświęcony czas i cierpliwość.
5 gru 15:36
6latek:
5 gru 15:47