funkcje wymierne
green: Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.Jeśli można to krok po kroku abym zrozumiała jego
wykonanie . Dziękuję.
Wykres funkcji f(x)=−2x przesunięto o wektor (2;−4) i otrzymano wykres funkcji g(x). Napisz:
−wzór tej funkcji
−naszkicuj jej wykres
−podaj równanie asymptot
−wyznacz dziedzinę
−zbiór wartości
−wyznacz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartośc dodatnią
5 gru 05:42
6latek: To nie jest funkcja wymierna
| | ax+b | |
Funkcja wymierna jest postaci y= |
| |
| | cx+d | |
f(x)=−2x to funkcja liniowa
5 gru 09:24
6latek: Chyba ze wzor to
Ale to musisz wyjasnic
5 gru 09:36
jc: 6latku, to jest funkcja wymierna.
Funkcja wymierna = iloraz wielomianów (w mianowniku wielomian niezerowy).
−2x = (−2x)/1
−2x jest wielomianem, 1 jest wielomianem niezerowym
Przy okazji, teraz lepszą nazwą wydaje mi się określenie − wyrażenie wymierne
(funkcja wymierna może nie być funkcją).
5 gru 09:38
6latek: Dzien dobry jc. Pozdrawiam
Ja tak wlasnie zastanawialem sie nad tym zapisem (−2x)/1
Tylko potem jej warunki np asymtoty ,dziedzina zbior wartosci wiec pomyslaem o takim wzorze
5 gru 09:43
jc: Dzień dobry, spojrzałem do angielskiej wik, jednak funkcje wymierne (wolę najbardziej
rozpowszechnione określenia, matematyka i tak jest trudna).
5 gru 10:07
green:

Jeśli dobrze zrozumiałam to powinno być:
Dziedzina funkcji to x∊R\ (0)
x −4 −2 −1 −1/2 1/2 1 2 4
y=−2/x 1/2 1 2 4 −4 −2 −1 −1/2
Funkcje mają II osie symetrii, to: y=−2/x i y=2/x. Rysunki powyżej (czarny to g(x)=−2/x a
pomarańcz f(x)=2/x
Własności funkcji:
−dla x < 0 funkcje y przyjmuje wartości dodatnie
x > 0 przyjmuje wartości ujemne
−funkcja g nie posiada miejsc 0
−funkcja y jest rosnąca w przedziałach(−
∞;0) i (0;
∞) ale nie jest rosnąca w swojej dziedzinie
−prosta y=0 jest asymptotą poziomą
prosta x=0 jest asymptotą pionową funkcji g
5 gru 13:30
6latek: Taki jest wzor funkcji f(x)? Tak
Teraz zauwaz ze oni nie pytaja Ciebie o f(x) tylko o g(x)
Funkcja g(x) powstaje przez przesuniecie f(x) o wektor [2,−4]
| | −2 | |
wiec f(x) = |
| przesuwasz o 2 jednostki w prawo po osi OX |
| | x | |
Nastepnie otrzymany wykres przesuwasz o 4 jednostki w dol i masz wtedy g(x)
Prosze aby ktos jeszcze sprawdzil
5 gru 13:44
green:

i jeszcze przesunięcie o wektor (2;−4)
y=−2/x
niestety cały wykres się nie zmieścił ale analogicznie jak w poprzednim.
5 gru 14:03
green: ok,rozumiem czyli powyższe przesunięcia będą dobre
5 gru 14:06
6latek:

Narysuje Ci tutaj w programie
5 gru 14:10
green: Rozumiem,wszystko po kolei najpierw rysuję wykres czarny" podstawowy",
potem czerwony przesuwam o 2 jednostki w prawo
a na końcu o 4 w dół zielony
5 gru 14:58
6latek: Tak
| | −2 | | 1 | |
Teraz zastanow sie jakbys narysowal wykres y= |
| znajac podstawowy wykres y= |
| ? |
| | x | | x | |
5 gru 15:12
green:

y=−2/x
x −4 −2 −1 −1/2 1/2 1 2 4
y=−2/x 1/2 1 2 4 −4 −2 −1 −1/2
5 gru 15:31
6latek:

Pokaze na wykresach
| | 1 | |
y= |
| czarny ten wykres znasz |
| | x | |
Rysujesz go tak Zwiekszasz x
y dwa razy a wartosci funkcji pozostaja te same
przyklad
| | 2 | | 2 | | 1 | |
teraz y= |
| x=4 to y= |
| = |
| |
| | x | | 4 | | 2 | |
| | −2 | |
Teraz wykres czerwony odbijasz symetrycznie wzgledem osi OY i masz wykres zielony y= |
| |
| | x | |
5 gru 15:41
Qulka:
5 gru 15:42
6latek: Dobry wieczor

Zdrowa jestes? Moja ciocia (80 lat) ma tego wirusa , ale juz dochodzi do siebie
5 gru 15:45
green: To brat ,już lepiej ale 1,5 miesiąca przechorowane w tym szpital.
Małe zmiany w płucach i podwyższone czynniki wątrobowe. Za miesiąc kontrolne CT i morfologia.
Cały czas osłabienie i problemy z koncentracja.
5 gru 15:57
Qulka: 6latek

wszystko ok .. znów w szkole więc obłęd od września straszny
5 gru 18:54
6latek: To sie ciesze.
Musimy dbac o siebie w tym czasie . Ja na swieta zostane sam .Corki nie przyjada .
Dobrze ze jest internet to bedzie mozna porozmawiac .
Trzymaj sie zdrowo .
5 gru 19:05