matematykaszkolna.pl
funkcje wymierne green: Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.Jeśli można to krok po kroku abym zrozumiała jego wykonanie . Dziękuję. Wykres funkcji f(x)=−2x przesunięto o wektor (2;−4) i otrzymano wykres funkcji g(x). Napisz: −wzór tej funkcji −naszkicuj jej wykres −podaj równanie asymptot −wyznacz dziedzinę −zbiór wartości −wyznacz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartośc dodatnią
5 gru 05:42
6latek: To nie jest funkcja wymierna
 ax+b 
Funkcja wymierna jest postaci y=

cx+d 
f(x)=−2x to funkcja liniowa
5 gru 09:24
6latek: Chyba ze wzor to
 −2 
y=

x 
Ale to musisz wyjasnic
5 gru 09:36
jc: 6latku, to jest funkcja wymierna. Funkcja wymierna = iloraz wielomianów (w mianowniku wielomian niezerowy). −2x = (−2x)/1 −2x jest wielomianem, 1 jest wielomianem niezerowym Przy okazji, teraz lepszą nazwą wydaje mi się określenie − wyrażenie wymierne (funkcja wymierna może nie być funkcją).
5 gru 09:38
6latek: Dzien dobry jc. Pozdrawiam Ja tak wlasnie zastanawialem sie nad tym zapisem (−2x)/1 Tylko potem jej warunki np asymtoty ,dziedzina zbior wartosci wiec pomyslaem o takim wzorze
5 gru 09:43
jc: Dzień dobry, spojrzałem do angielskiej wik, jednak funkcje wymierne (wolę najbardziej rozpowszechnione określenia, matematyka i tak jest trudna).
5 gru 10:07
green: rysunekJeśli dobrze zrozumiałam to powinno być: Dziedzina funkcji to x∊R\ (0) x −4 −2 −1 −1/2 1/2 1 2 4 y=−2/x 1/2 1 2 4 −4 −2 −1 −1/2 Funkcje mają II osie symetrii, to: y=−2/x i y=2/x. Rysunki powyżej (czarny to g(x)=−2/x a pomarańcz f(x)=2/x Własności funkcji: −dla x < 0 funkcje y przyjmuje wartości dodatnie x > 0 przyjmuje wartości ujemne −funkcja g nie posiada miejsc 0 −funkcja y jest rosnąca w przedziałach(−;0) i (0;) ale nie jest rosnąca w swojej dziedzinie −prosta y=0 jest asymptotą poziomą prosta x=0 jest asymptotą pionową funkcji g
5 gru 13:30
6latek:
 −2 
f(x)=

x 
Taki jest wzor funkcji f(x)? Tak Teraz zauwaz ze oni nie pytaja Ciebie o f(x) tylko o g(x) Funkcja g(x) powstaje przez przesuniecie f(x) o wektor [2,−4]
 −2 
wiec g(x)=

−4
 x−2 
 −2 
wiec f(x) =

przesuwasz o 2 jednostki w prawo po osi OX
 x 
Nastepnie otrzymany wykres przesuwasz o 4 jednostki w dol i masz wtedy g(x) Prosze aby ktos jeszcze sprawdzil
5 gru 13:44
green: rysuneki jeszcze przesunięcie o wektor (2;−4) y=−2/x niestety cały wykres się nie zmieścił ale analogicznie jak w poprzednim.
5 gru 14:03
green: ok,rozumiem czyli powyższe przesunięcia będą dobre
5 gru 14:06
6latek: rysunekNarysuje Ci tutaj w programie
 −2 
y=

czarny
 x 
 −2 
y=

czerwony
 x−2 
 −2 
y=

−4 zielony
 x−2 
5 gru 14:10
green: Rozumiem,wszystko po kolei najpierw rysuję wykres czarny" podstawowy", potem czerwony przesuwam o 2 jednostki w prawo a na końcu o 4 w dół zielony
5 gru 14:58
6latek: Tak
 −2 1 
Teraz zastanow sie jakbys narysowal wykres y=

znajac podstawowy wykres y=

?
 x x 
5 gru 15:12
green: rysuneky=−2/x x −4 −2 −1 −1/2 1/2 1 2 4 y=−2/x 1/2 1 2 4 −4 −2 −1 −1/2
5 gru 15:31
6latek: rysunekPokaze na wykresach
 1 
y=

czarny ten wykres znasz
 x 
 2 
y=

czerwony rysujesz
 x 
Rysujesz go tak Zwiekszasz xy dwa razy a wartosci funkcji pozostaja te same przyklad
 1 1 
y=

dla x=2 y=

x 2 
 2 2 1 
teraz y=

x=4 to y=

=

x 4 2 
 −2 
Teraz wykres czerwony odbijasz symetrycznie wzgledem osi OY i masz wykres zielony y=

x 
5 gru 15:41
Qulka:
5 gru 15:42
6latek: Dobry wieczor emotka Zdrowa jestes? Moja ciocia (80 lat) ma tego wirusa , ale juz dochodzi do siebie
5 gru 15:45
green: To brat ,już lepiej ale 1,5 miesiąca przechorowane w tym szpital. Małe zmiany w płucach i podwyższone czynniki wątrobowe. Za miesiąc kontrolne CT i morfologia. Cały czas osłabienie i problemy z koncentracja.
5 gru 15:57
Qulka: 6latek emotka wszystko ok .. znów w szkole więc obłęd od września straszny emotka
5 gru 18:54
6latek: To sie ciesze. Musimy dbac o siebie w tym czasie . Ja na swieta zostane sam .Corki nie przyjada . Dobrze ze jest internet to bedzie mozna porozmawiac . Trzymaj sie zdrowo .
5 gru 19:05