oblicz granice
zabkla: lim x dążące do nieskonczonosci z √17x2−10x / 8x3
4 gru 22:07
zabkla: to bedzie dazyc do 0
4 gru 22:08
ICSP: tak
4 gru 22:12
zabkla: a w jaki sposób mogę to dobrze zapisać?
widzę ten wynik, ale ciężko mi jest zrozumieć, czy wystawić x2 przed licznik i mianownik, czy
x3 ?
4 gru 22:28
zabkla: znaczy, czy odpowiedź 0/inf, prowadząca do ostatecznej odpowiedzi = 0, jest poprawna?
bo jezeli tak, to wszystko rozumiem.
zrobilm to w ten sposob ;
lim (x>inf) z √17/x2 − 10/x3 / 8x + 12 = 0/inf = 0
4 gru 22:39
6latek: licznik
√17x2−10x=x√17−10/x
Musisz przed pierwiastek wyciagnac x bo jesli wsadzisz go spowrotem pod pierwiastek to wtedy
bedzie x2
4 gru 22:48
6latek: wiec bedzie
| | x√17−10/x | | √17−10/x | |
lim→∞ |
| =limx→∞ |
| =0 |
| | 8x3 | | 8x2 | |
4 gru 22:52
zabkla: aha, dobrze, rozumiem i dziękuję

jeszcze zauwazylem ze sie pomylilem i nie dopisałem w pierwotnym mianowniku 12x
2 ,
więc wyglądałby "8x
3 + 12x
2", ale nie ma to znaczenia, bo wynik będzie ten sam
4 gru 23:01