matematykaszkolna.pl
Udowodnić metodą założeniową następujące schematy logiczne Rafał: Cześć, mam do rozwiązania zadanie, którego za nic w świecie nie potrafię rozwiązać. Potrafię zrobić to metodą zero−jedynkową, skróconą metodą zero−jedynkową, ale nie w ten sposób. Zadanie brzmi: Udowodnić metodą założeniową następujące schematy logiczne: p → ~(p ∧ q) Czy znalazłaby się dobra dusza i wytłumaczyła, jak rozwiązywać tego typu zadania? Nie chcę iść na łatwiznę, ale już 3 dni głowię się jak do tego podejść i nic. Do rozwiązania mam jeszcze 7 przykładów, gdyby na podstawie tego na górze ktoś objaśnił mi, jak powinno się to robić (jak w ogóle zacząć), to byłbym przeogromnie wdzięczny emotka
4 gru 21:44
ite: Masz udowodnić, że podany schemat logiczny jest tautologią, takie jest polecenie? Udowodnić metodą założeniową /nie wprost/ się nie daje, nie otrzymuje się sprzeczności. I słusznie, bo przy próbie udowodnienia skróconą metodą zero−jedynkową widać, że podana formuła dla wartościowania p=1 i q=1 staje się zdaniem fałszywym.
4 gru 22:20
ite: Tautologią jest wyrażenie ∼p → ~(p ∧ q) może taki miał być zapis.
4 gru 22:24