proszę o rozwiązanie
anna: Punkt A(−6;8) należy do wykresu tej funkcji kwadratowej f Wyznacz wzór funkcji w postaci
ogólnej
wiedząc że f(x) > 0 ⇔ x ∊ R − {−2}
4 gru 21:38
Jerzy:
y = ax2 + bx + c
1) Δ = 0
2) −b/2a = −2
3) f(6) = 8
4 gru 21:48
Jerzy:
3) f(−6) = 8 oczywiście.
4 gru 21:52
anna: skąd mam wiedzieć że Δ jest równa 0
4 gru 21:53
Jerzy:
Bo z treści zadania wynika,że trójmian ma tylko jedno miejsce zerowe równe −2
4 gru 21:56
anna: nadal nie wiem jak dalej rozwiązać
| | 1 | |
wynik to f(x) = |
| x2 +2x +2 |
| | 2 | |
4 gru 22:24
anna: dziękuję już rozwiązałam
4 gru 23:04
6latek: Zadanie sprowadza sie do tego zeby wyznaczyc wspolczynniki a b c
Znamy dwa punkty tego wykresu A=(−6,8) a takze B=(−2,0) ktory jest jednoczesnie miejscem
zerowym i wierzcholkiem tej paraboli
czyli dla x=−2 ta funkcja osiaga najmniejsza wartosc y=0
Wiec zapisalbym do rozwiazania taki uklad rownan
{a(−6)2+b*(−6)+c= 8
{a(−2)2+b*(−2)+c=0
{b2−4ac=0
Janek 191 takze podal bardzo dobry uklad do rozwiazania
4 gru 23:36
Eta:
Z treści zadania W(−2,0)
to y=a(x+2)
2 i A(−6,8)
8=a(−6+2)
2 ⇒ a=1/2
============
5 gru 00:22
Eta:
| | 1 | |
y= |
| x2+2x+2 −−− postać ogólna |
| | 2 | |
5 gru 00:24