Zadanie oparte na układzie równań
Jakiii22: Józek, Marian i Bronek muszą skosić pole. Jeśli kosić będzie Józek z Bronkiem, a Marian
pójdzie zbierać grzyby, to skoszenie pola zajmie 3 h 20 min. Jeśli kosić będzie Marian z
Bronkiem, a Józek pójdzie kopać kartofle, to skoszenie pola zajmie 3 h. Jeśli wszyscy zostaną
na polu i będą kosić we trzech, to skoszenie pola zajmie 2 h. Ile czasu zajęłoby skoszenie pola
każdemu z panów, jeśli każdy z nich miałby kosić je sam?
4 gru 21:16
ABC:
ile się dolicza na zrobienie flaszki gdy koszą we dwóch i trzech ? bo jak samemu to każdy kosi
na trzeźwo?
4 gru 21:23
Filip:
To zadanie ma sens, tylko gdy Marian pojdzie zbierac grzyby z pola, ktora aktualnie kosza
robotnicy
4 gru 21:33
Jakiii22: Odpowiedzi do zadania
Józek – 6h
Marian – 5h
Bronek – 7,5h
4 gru 21:47
ABC:
czyli to nie jest zadanie z "praktycznej matematyki" bo nie uwzględnia że chłopy w grupie na
trzeźwo nie robią
4 gru 22:06
Eta:
t
1 −− czas samodzielnej pracy Józka
t
2−− czas samodzielnej pracy Bronka
t
3−− czas samodzielnej pracy Mariana
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3/ |
| + |
| + |
| = |
| |
| | t1 | | t2 | | t3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
z 1/ i 3/ |
| = |
| − |
| = |
| ⇒ Marian sam w 5h |
| | t3 | | 2 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
z 2/ |
| = |
| − |
| = |
| ⇒ Bronek sam w 7,5 h |
| | t2 | | 3 | | 5 | | 15 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | |
z 1/ |
| = |
| − |
| = |
| ⇒ Józek sam w 6 h |
| | t1 | | 10 | | 15 | | 6 | |
4 gru 23:07
Jakiii22: Dziękuję serdecznie
5 gru 08:47