Oblicz odległość między prostymi w przestrzeni
Frajvald: Witam mógłby ktoś pomóc z czymś takim?
Oblicz odległość między prostymi l1 : x = −2y = z i l2 : x = y = 2.
Ogólnie wiem jak się liczy odległość pomiędzy prostymi ale nigdy nie widziałem takiej formy jak
x=y=2 i nie wiem jaki ta funkcja ma wektor.
4 gru 19:49
ABC: a czaisz że gdybyś miał x=y=0 to byłaby oś z ? twoja prosta jest równoległa do osi oz i
przebija płaszczyznę oxy w punkcie (2,2,0)
4 gru 19:56
Frajvald: ok, czyli wektor tej prostej to [1,1,0]?
4 gru 20:10
ABC: nie, narysuj sobie w geogebrze czy czymś podobnym
4 gru 20:22
Frajvald: ok, dziękuje za odpowiedz
4 gru 21:40
Mila:
26 lut 20:08