Prosiłbym o naprowadzenie na rozwiązanie tego zadania.
gosc: Niech [1,0,0,0]T, [1,1,0,0]T, [1,1,1,0]T, [1,1,1,1]T będzie bazą
przestrzeni R4, a [1,0]T [1,1]T bazą R2. Wyznacz macierz przekształcenia liniowego f
w tych bazach jeśli:
f(x1, x2, x3, x4) = [2x1−x2+x3; x2+5x4]T
4 gru 18:45
ABC:
obliczasz wartości odwzorowania na 4 wektorach pierwszej bazy, a następnie rozkładasz każdą z
nich względem 2 wektorów z drugiej bazy, i współczynniki rozkładu utworzą kolumny twojej
szukanej macierzy. Capisco? Znaczy się wsio ponimajesz?
4 gru 19:43
jc: Wiadomo, czego oczekują niektórzy nauczyciele, ale widzę tu pewną niekonsekwencję.
f(x1,x2,x3,x4) = [y1,y2]
x1, 2x, x3, x4 − w jakiej bazie to współrzędne?
Przecież zapis macierzowy i zapis f( ) = ... to inna forma tego samego, jeśli rzecz ma się w
tej
samej bazie.
A potem studentom wszystko się miesza.
4 gru 20:36
gosc: chyba tak dzieki
4 gru 20:41
jc: Przykład.
F(x)=3x, x = waga jabłek w kg, F(x)=cena jabłek w złotówkach, Macierz = 3
A co będzie ja przejdziemy na funty i Euro, przecież nie tylko zmieni się macierz,
ale również funkcja (a może się nie zmieni, tyko kasa będzie mnożyć przez inną liczbę?)
To zależy, od tego co jest argumentem i wartością funkcji, czy liczby,
czy waga i wartość.
Tak samo w poprzednim zadaniu, nie wiadomo, czy argumentami f są współrzędne czy wektory
(zapis jednak sugeruje, że współrzędne).
4 gru 20:46