Logarytmy
Michał S: Hejka, mam problem z obliczeniem tego:
log0,1 2 + log0,2 2,5 + log0,3 20 =
oraz:
log5 0,2 * log25 2
4 gru 17:39
chichi: W wynikach pozostaną logarytmy
4 gru 18:05
6latek: Mozesz to sobie obliczyc w przyblizeniu
log
52= zmieniam podstawe logarytmu na 10
log2≈0,301
| | 10 | |
log5 mozesz obliczyc tak log5= log |
| = log10−log2= 1−0,301≈ 0,699 |
| | 2 | |
4 gru 19:59
6latek: Tak samo mozesz obliczyc a)
log
0,12=log
10−12=−log2= −0,301
| | 5 | |
log0,22,5= log0,2 |
| = log0,25−log0,22 |
| | 2 | |
log5 juz znasz
| | 2 | |
log0,2=log |
| = log2−log10= 0,301−1≈−0,699 |
| | 10 | |
log
0,22 juz oblicz sobie sam
log
0,320=log
0,3(2*10)= log
0,32+log
0,310
log
0,32 oblicz sobie sam wiedzac ze log3≈0,478
jest duzo liczenia ale najlepiej wziac sobie kalkulator i policzy
4 gru 20:22
Michał S: Dzięki wielkie ^^
4 gru 21:37