matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Filip:
Oblicz
x
2
∫
dx
x
2
−6x+10
4 gru 14:36
ICSP:
x
2
∫
dx =
x
2
− 6x + 10
x
2
− 6x + 10
2x − 6
1
= ∫
dx + 3∫
dx + 8∫
dx =
x
2
− 6x + 10
x
2
− 6x + 10
(x−3)
2
+ 1
= ...
4 gru 14:41
Filip:
Dobra, dzieki
Otrzymalem finalnie: x + 3ln(x
2
−6x+10) + 8arctg(x−3)
4 gru 14:47
ICSP:
brakuje stałej. Zróżniczkuj i sprawdź czy się zgadza.
4 gru 15:22