pochodna
anonim123: Jak policzyć pochodną z 2x5excosx
4 gru 13:55
Filip:
korzystajac ze wzoru, [f(x)*g(x)]' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
Przyjmij sobie, ze
f(x) = 2x2
g(x) = excosx
Wtedy dostaniesz
(2x2)'*excosx + 2x2*(excosx)' = (2x2)'*excosx + 2x2*((ex)'*cosx + ex*(cosx)')
4 gru 13:58
Filip:
Moze ci to rozpisze... tam powinno byc 2x5
10x4excosx + 2x5excosx − 2x5exsinx = 2exx4((x+5)cosx−xsinx)
4 gru 14:03
4 gru 14:05
Filip:
Co ma wyjsc z ulamka?
4 gru 14:06
anonim123: | | 1 | |
bo jak wpisuje np. |
| i chce coś pisać dalej to chcę wyjść z tego ułamka |
| | 2 | |
4 gru 14:07
Filip: pochodne polecam sprawdzac w wolframie
4 gru 14:07
anonim123: | | 1 | |
A jak wpisać w wolframie np. ułamek z 8x do |
| razy lnx nad 2x5+7x+3x? |
| | 2 | |
4 gru 14:20
4 gru 14:23
4 gru 14:25
anonim123: No to jest to samo
4 gru 14:26
Filip:
Nie, u mnie 8 jest pod pierwiastkiem a u ciebie nie
4 gru 14:26
anonim123: No tak to tak jak ja napisałam w 14:25 z tego chcę obliczyć pochodną w wolframie
4 gru 14:29
Filip: d/dx (8x(1/2)lnx)/(2x5 + 7x + 3x)
4 gru 14:32
Szkolniak: 'derivative of (sqrt(8x)*ln(x))/(2x5+10x)'
4 gru 14:32
anonim123: To mogę to zrobić ze wzoru na dzielenie?
4 gru 14:48
Qulka: rozwijając wzór do wzoru,
[f(x)•g(x)•h(x)]' = f'(x)•g(x)•h(x) + f(x)•g'(x)•h(x) + f(x)•g(x)•h'(x)
5 gru 00:56