proszę o rozwiązanie
anna: zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział < −2; +∞)
wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie o rzędnej 30
Napisz wzór tej funkcji w postaci ogólnej wiedząc że suma jej miejsc zerowych jest równa 16
A =(0;30)
q = −2
x1 + x2 = 16
4 gru 07:30
janek191:
f(x) = a x2 + b x + c
Mamy
x1 + x2
p =
= 8
2
oraz q = − 2
więc
f(x) = a*(x − p)2 + q = a*(x − 8)2 − 2 i f(0) = 30
zatem
a*( 0 − 8)2 − 2 = 30
64 a = 32
a = 0,5
f(x) = 0,5*(x − 8)2 − 2 = 0,5*( x2 −16 x +64) − 2 = 0,5 x2 − 8 x +32 − 2 = 0,5 x2 − 8 x +30
Odp.
f(x) = 0,5 x2 − 8 x + 30
==================
4 gru 08:18
anna: dziękuę bardzo
4 gru 08:28
Eta:
Można też tak:
y=ax2+bx+c , xw=p=8, yw=q=−2 , c=30