Badanie zbieżności szeregu
Shizzer: | | cos2n + 3sin2√n | |
Należy zbadać zbieżność szeregu ∑ |
| |
| | n√n + 1 | |
Zupełnie nie wiem jak do tego podejść niestety. Prawdopodobnie trzeba wykorzystać fakt, że
| | sinx | |
limx−>0 |
| = 1 i limx−>0cosx = 1, ale nie widzę tego |
| | x | |
3 gru 21:25
Maciess: | | 1 | |
Oszacuj od gory. Miałes kryterium, że szereg postaci ∑ |
| jest zbieżny dla p>1? |
| | np | |
3 gru 22:34
Shizzer: Tak. To jest szereg harmoniczny rzędu p. Co to znaczy "oszacowanie od góry"?
3 gru 22:36
Maciess: | | cos2n+3sin2√n | | 1+3 | | 4 | |
∑ |
| ≤∑ |
| ≤∑ |
| |
| | n√n+1 | | n3/2+1 | | n3/2 | |
3 gru 22:39
Shizzer: Dzięki. Nie wpadłem na to, a szkoda, bo nie było to wcale takie trudne.

Później umieszczę tu rozwiązanie, żeby inni skorzystali gdyby napotkali podobny problem
3 gru 23:05
ABC:
tak do końca dobrze to nie jest nawiasem mówiąc , i formalista w stylu niektórych naszych
forumowiczów by oblał za to
3 gru 23:11
Shizzer: | | cos2n + 3sin2√n | |
Badam zbieżność szeregu ∑ |
| |
| | n√n + 1 | |
| | cos2n + 3sin2√n | | 1 + 3 | |
(cos2n ≤ 1 ∧ sin2√n ≤ 1) ⇒ ∑ |
| ≤ ∑ |
| < |
| | n√n + 1 | | n3/2 + 1 | |
| | 4 | | cos2n + 3sin2√n | |
Szereg ∑ |
| jest więc majorantą szeregu ∑ |
| . |
| | n3/2 | | n√n + 1 | |
| | cos2n + 3sin2√n | |
Wystarczy sprawdzić czy majoranta szeregu ∑ |
| jest zbieżna, |
| | n√n + 1 | |
jeśli
tak to wykażemy, że szereg wyjściowy jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego.
| | 4 | |
Sprawdzenie zbieżności szeregu ∑ |
| |
| | n3/2 | |
Wyrazy tego szeregu są dodatnie więc skorzystam z granicznego kryterium porównawczego.
| | 1 | | 3 | |
Weźmy szereg ∑ |
| będący szeregiem harmonicznym rzędu |
| > 1. Z tego wynika, że |
| | n3/2 | | 2 | |
| | 4 | | 1 | |
szereg ten jest zbieżny. Niech an = |
| , bn = |
| , wtedy: |
| | n3/2 | | n3/2 | |
| | an | |
limn−>∞ |
| = 4 ∊ (0, +∞) |
| | bn | |
| | 4 | |
Na mocy granicznego kryterium porównawczego szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | n3/2 | |
| | cos2n + 3sin2√n | |
Skoro szereg ten był majorantą szeregu ∑ |
| to na mocy |
| | n√n + 1 | |
| | cos2n + 3sin2√n | |
kryterium porównawczego szereg ∑ |
| jest ZBIEŻNY. |
| | n√n + 1 | |
3 gru 23:54
Shizzer: @ABC dlaczego to jest nie do końca dobrze? Tak z ciekawości
3 gru 23:56
Maciess:
@ABC Hmm, no nie jest to sformułowane jako komletny dowod zbieznosci tego szeregu, ale w tym
krotkim zapisie jest cała jego esencja. Mógłbyś napisać o czym dokładnie mówisz?
3 gru 23:56
ICSP: W kryterium porównawczym nie szacujesz szeregów a same ciągi.
4 gru 00:00
ABC:
| | 1 | | 1 | |
o czym mówię? na przykład masz nierówność −1≤ |
| i ∑ |
| zbieżny , czy z tego |
| | n2 | | n2 | |
wynika że
∑(−1) jest zbieżny ? Tu najlepiej przez bezwzględną zbieżność to zrobić o czym słowa nie było
w tekście
4 gru 00:04
Shizzer: Rzeczywiście tak jest. Zapamiętam sobie. Dzięki za uwagę
4 gru 00:04
Shizzer: No tak kryterium porównawcze można stosować jak wyrazy obu porównywanych ciągów
są nieujemne. W rozwiązaniu nie dopisałem tego dla szeregu wyjściowego, ale już przy
granicznym kryterium porównawczym dopisałem. Teraz przynajmniej wiem dlaczego
wyrazy tych porównywanych ciągów muszą być nieujemne
4 gru 00:09
ABC: chociaż wróć , posypuję głowę popiołem , funkcje są w kwadracie, więc szereg o wyrazach
nieujemnych, ale gdyby nie były , to moja uwaga jest aktualna
4 gru 00:10
Maciess: @ISCP
Faktycznie. Uzywam takiego zapisu, bo tak notował to mój wykładowca i chyba z kontekstu jasno
wynka o co chodzi.
@ABC
Przecież ten szereg ma wszystkie wyrazy nieujemne to po co tu zbiezność bezwzględna?
4 gru 00:13
ICSP: Chodzi o to, że nie możemy porównywać wartości jeśli nie wiemy, że istnieją.
4 gru 00:30