matematykaszkolna.pl
Badanie zbieżności szeregu Shizzer:
 cos2n + 3sin2n 
Należy zbadać zbieżność szeregu ∑

nn + 1 
Zupełnie nie wiem jak do tego podejść niestety. Prawdopodobnie trzeba wykorzystać fakt, że
 sinx 
limx−>0

= 1 i limx−>0cosx = 1, ale nie widzę tego
 x 
3 gru 21:25
Maciess:
 1 
Oszacuj od gory. Miałes kryterium, że szereg postaci ∑

jest zbieżny dla p>1?
 np 
3 gru 22:34
Shizzer: Tak. To jest szereg harmoniczny rzędu p. Co to znaczy "oszacowanie od góry"?
3 gru 22:36
Maciess:
 cos2n+3sin2n 1+3 4 

≤∑

≤∑

nn+1 n3/2+1 n3/2 
3 gru 22:39
Shizzer: Dzięki. Nie wpadłem na to, a szkoda, bo nie było to wcale takie trudne. emotka Później umieszczę tu rozwiązanie, żeby inni skorzystali gdyby napotkali podobny problem
3 gru 23:05
ABC: tak do końca dobrze to nie jest nawiasem mówiąc , i formalista w stylu niektórych naszych forumowiczów by oblał za to emotka
3 gru 23:11
Shizzer:
 cos2n + 3sin2n 
Badam zbieżność szeregu ∑

nn + 1 
 cos2n + 3sin2n 1 + 3 
(cos2n ≤ 1 ∧ sin2n ≤ 1) ⇒ ∑

≤ ∑

<
 nn + 1 n3/2 + 1 
 4 
< ∑

n3/2 
 4 cos2n + 3sin2n 
Szereg ∑

jest więc majorantą szeregu ∑

.
 n3/2 nn + 1 
 cos2n + 3sin2n 
Wystarczy sprawdzić czy majoranta szeregu ∑

jest zbieżna,
 nn + 1 
jeśli tak to wykażemy, że szereg wyjściowy jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego.
 4 
Sprawdzenie zbieżności szeregu ∑

n3/2 
Wyrazy tego szeregu są dodatnie więc skorzystam z granicznego kryterium porównawczego.
 1 3 
Weźmy szereg ∑

będący szeregiem harmonicznym rzędu

> 1. Z tego wynika, że
 n3/2 2 
 4 1 
szereg ten jest zbieżny. Niech an =

, bn =

, wtedy:
 n3/2 n3/2 
 an 
limn−>

= 4 ∊ (0, +)
 bn 
 4 
Na mocy granicznego kryterium porównawczego szereg ∑

jest zbieżny.
 n3/2 
 cos2n + 3sin2n 
Skoro szereg ten był majorantą szeregu ∑

to na mocy
 nn + 1 
 cos2n + 3sin2n 
kryterium porównawczego szereg ∑

jest ZBIEŻNY.
 nn + 1 
3 gru 23:54
Shizzer: @ABC dlaczego to jest nie do końca dobrze? Tak z ciekawości
3 gru 23:56
Maciess: @ABC Hmm, no nie jest to sformułowane jako komletny dowod zbieznosci tego szeregu, ale w tym krotkim zapisie jest cała jego esencja. Mógłbyś napisać o czym dokładnie mówisz?
3 gru 23:56
ICSP: W kryterium porównawczym nie szacujesz szeregów a same ciągi.
4 gru 00:00
ABC:
 1 1 
o czym mówię? na przykład masz nierówność −1≤

i ∑

zbieżny , czy z tego
 n2 n2 
wynika że ∑(−1) jest zbieżny ? Tu najlepiej przez bezwzględną zbieżność to zrobić o czym słowa nie było w tekście
4 gru 00:04
Shizzer: Rzeczywiście tak jest. Zapamiętam sobie. Dzięki za uwagę
4 gru 00:04
Shizzer: No tak kryterium porównawcze można stosować jak wyrazy obu porównywanych ciągów są nieujemne. W rozwiązaniu nie dopisałem tego dla szeregu wyjściowego, ale już przy granicznym kryterium porównawczym dopisałem. Teraz przynajmniej wiem dlaczego wyrazy tych porównywanych ciągów muszą być nieujemne
4 gru 00:09
ABC: chociaż wróć , posypuję głowę popiołem , funkcje są w kwadracie, więc szereg o wyrazach nieujemnych, ale gdyby nie były , to moja uwaga jest aktualna emotka
4 gru 00:10
Maciess: @ISCP Faktycznie. Uzywam takiego zapisu, bo tak notował to mój wykładowca i chyba z kontekstu jasno wynka o co chodzi. @ABC Przecież ten szereg ma wszystkie wyrazy nieujemne to po co tu zbiezność bezwzględna?
4 gru 00:13
ICSP: Chodzi o to, że nie możemy porównywać wartości jeśli nie wiemy, że istnieją.
4 gru 00:30