Zbadaj zbieżność szeregu
seba123: Potrafiłby ktoś rozwiązać takie zadanie ? :
Zbadaj zbieżności szeregów :
1) (n+3) 42n ← 4 do 2n
∑ = −−−−−−−−−
5n+1 * 3n
2) 3n2 + 2n+1
∑ = ( −−−−−−−−− ) 2n ← nawias do 2n
4n2 +n +5
3 gru 21:15
Filip:
Czy pierwszy przyklad wyglada tak?
| | (n + 3) * 42n | |
∑ = |
| |
| | 5n + 1 * 3n | |
3 gru 21:27
seba123: tak dokładnie
3 gru 21:48
Filip:
No to 1 z kryterium d'alemberta:
| | (n + 4)42n+2 | | 5n+1*3n | |
limn−>inf |
| * |
| = |
| | 5n+2*3n+1 | | (n+3)*42n | |
| | 16 | |
= |
| > 1 czyli ∑an jest rozbiezny |
| | 15 | |
3 gru 22:27
Shizzer: Jeśli rzeczywiście tak wygląda to można zrobić w ten sposób:
| | (n + 3)*42n | |
∑ |
| widać, że wyrazy tego szeregu są dodatnie więc można |
| | 5n + 1*3n | |
zastosować
kryterium d'Alemberta w celu zbadania zbieżności szeregu.
| | (n+3)*42n | | (n+4)*42n+2 | |
an = |
| , an+1 = |
| |
| | 5n+1*3n | | 5n+2*3n+1 | |
| | an+1 | | (n + 4) * 42n * 16 | |
limn−>∞ |
| = limn−>∞( |
| * |
| | an | | 5n * 5 * 15 * 3n | |
| | 5n * 5 * 3n | | 16(n + 4) | | 16 | |
* |
| ) = limn−>∞( |
| ) = |
| > 1 ⇒ |
| | (n + 3) * 42n | | 15(n + 3) | | 15 | |
| | (n + 3) * 42n | |
Na mocy kryterium d'Alemberta szereg ∑ |
| jest rozbieżny |
| | 5n + 1 * 3n | |
3 gru 22:30
Filip:
A drugie mozesz z kryterium cauchy'ego:
| | 3n2 + 2n + 1 | |
limn−>infn√|an| = limn−>infn√( |
| )2n = |
| | 4n2 + n + 5 | |
| | 3n2 + 2n + 1 | | 3 | | 9 | |
= limn−>inf( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| < 1 |
| | 4n2 + n + 5 | | 4 | | 16 | |
czyli ∑a
n jest zbiezny
3 gru 22:31
seba123: Dzięki wielkie, wam obu za pomoc, ciagle "
2n" mnie trzymało i nie wiedzialem jak to ugryźć
3 gru 22:42