Releacja rownoważnosci - klasy abstrakcji
Adam: Na zbiorze liczb rzeczywistych określona jest relacja R taka, że dla każdego x,y ∊ R
xRy ⇔ |x| = |y|
xRy ⇔ x2= 4y2
Sprawdz czy R jest relacją równoważności. Jeśli jest, wyznacz klasę abstrakcji [ 2 ].
Pierwsza relacja jest relacją równoważnosci, ale nie umiem wyznaczyć klasy abstrackji. Szczerze
to nawet nie wiem co to jest bo przysnąłem na wykładzie. Gdyby ktoś mógł naprowadzić to byłoby
świetnie. Co do 2 relacji to chyba nie jest zwrotna.
3 gru 20:57
Maciess: Klasa abstrakcji jakiegos elementu to taki zbiór, który zawiera wszystkie elementy które są z
nim w relacji.
[2]={ y∊R : 2Ry}={y∊R : |y|=2}={2,−2}
3 gru 22:45