podaj wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego
wor: podaj wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α gdy sinα = dwie siódme
3 gru 20:47
6latek: Jesli przyjmiemy ze funkcji podstawowych jest 4 to
cosα=
√1−sin2α
licz
3 gru 20:51
wor: nie wiem jak to obliczyć.
3 gru 20:54
3 gru 20:55
Eta:

α −−− kat ostry
b
2=c
2−a
2 ⇒ b=3
√5k
3 gru 20:56
3 gru 20:57
polskagora: dobrze mam? potwierdzi kto?
3 gru 20:57
chichi: przecież podałem u góry odpowiedzi, porównaj
3 gru 20:58
polskagora: nie spinaj nie mialem odswiezone
3 gru 20:59
ABC:
dobrze ale na maturze za taki zapis upie... ci punkty bo nie uwolniłeś
od niewymierności tangensa i nie uprościłeś pierwiastków
3 gru 20:59
polskagora: bo nie umiem xD
3 gru 21:00
6latek: | | 45 | | √45 | | 3√5 | |
√ |
| = |
| = |
| = cosα |
| | 49 | | 7 | | 7 | |
| | 2 | | 3√5 | | 2 | | 7 | | 2 | | 2√5 | |
tgα= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 3√5 | | 3√5 | | 15 | |
sprawdz bo liczylem w pamieci
ctgα sprobuj samemu
3 gru 21:01
wor: No dobra dzięki
3 gru 21:03