proszę o sprawdzenie!
myszka: Proszę o sprawdzenie!
Czy poniższe zdania są prawdziwe?
1. Dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a i b, loga+logb=(loga)(logb)
Nie, bo np.
a=3, b=4
log3+log4=log3*4=log12=1012
(loga)(logb)=(log3)(log4)=(103)(104)=107
2.Dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a i b, log(a:√b)3=3(loga−1/2logb)
TAK,bo
L=log(a:√b)3=3[loga−log√b)=3(loga−1/2logb)=P
3. Dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a i b, log √ab=1/2(loga+logb)
TAK,bo
P=1/2(loga+logb)=(loga+logb)1/2=log(ab)1/2=log √ab=L
1 mar 18:48
julka: ponawiam, proszę sprawdźcie czy dobrze rozwiązałam
1 mar 22:46
Godzio: 1. fałszywe ale uzasadnienie złe
ewentualnie => 10x = 12
ale np a= 10 b =100
log10 + log100 = 3
log10 * log100 = 2
2.
ok
3.
ok
1 mar 22:54