Z działu o twierdzeniu sinusów i cosinusów
emma: Wykaż, że w trójkącie o bokach a,b,c oraz leżących odpowiednio naprzeciw nich kątach o miarach
α,β,γ spełniona jest równość:
3 gru 20:23
Filip:
Twierdzenie sinusow lub/i cosinusow zastosuj
3 gru 21:01
emma: | | sin2α−sin2β | |
Ale nic mi to nie pomaga. Doszłam do postaci |
| i nie wiem jak to |
| | sin2γ | |
przekształcić
3 gru 21:15
emma: | | (sinα+sinβ)(sinα−sinβ) | |
Mogę jeszcze ew zapisać to w postaci |
| |
| | sin2(α+β) | |
i co dalej?
3 gru 21:17
Eta:
| | b | | sinβ | |
z tw. sinusów |
| = |
| |
| | c | | sinγ | |
i sinγ= sin(α+β)= sinαcosβ+cosαsinβ
===========================
z tw. cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bccosα⇒ a
2−b
2=c
2−2bccosα / : c
2≠0
| | a2−b2 | | b | | sinγ−2sinβcosα | |
L= |
| = 1−2 |
| cosα = |
| = |
| | c2 | | c | | sinγ | |
| | sinαcosβ+cosαsinβ−2cosαsinβ | | sinαcosβ−cosαsinβ | |
= |
| = |
| = |
| | sinγ | | sinγ | |
3 gru 21:20
6latek: sin2α−sin2β= sin(α+β) sin(α−β)
3 gru 21:20
emma: Dzięki, rzeczywiście. Ten ostatni wzór rozwiązuje problem.
3 gru 21:26
emma: I rozwiązanie Ety też zrozumiałe. Dziękuję
3 gru 21:46
Eta:
@
emma
Twój sposób jest krótszy w obliczeniach
4 gru 00:21