postac kanoniczna na iloczynową
kron: Postać kanoniczna 4(x−5)2−16 zamień na postać iloczynową
3 gru 20:22
ABC: 4[(x−5)2−22]=4(x−5−2)(x−5+2)=4(x−7)(x−3)
3 gru 20:26
Jerzy:
Trzeba policzyć pierwiastki,albo: ...= 4[(x − 5)2 − 4] i dla nawiasu kwadratowgo zastosować
wzór:a2 − b2 = (a + b)(a − b)
3 gru 20:27
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
y=4[(x−5)2−22]
y=4(x−5+2)(x−5−2)
y=4(x−3)(x−7)
============
3 gru 20:28
kron: a co sie dzieje z −16 w tym wzorze?
3 gru 20:29
Eta:
wyłączasz 4 przed nawias i z −16 zostaje −4=−22
3 gru 20:30
emma: 4(x2−10x+25)−16=4x2−40x+100−16=4x2−40x+84
4x2−40x+84=0 /4
x2−10x+21=0
Δ=100−84=16
x1=3
x2=7
Postać iloczynowa f(x)=4(x−3)(x−7)
3 gru 20:31
kron: a ok
3 gru 20:31
chichi:
4(x−5)2−16=0
(x−5)2=4
|x−5|=2
x=7 ∨ x=3
zatem 4(x−5)2−16=4(x−3)(x−7)
3 gru 20:49