suma pierwiastkow rownania
ziom: suma pierwiastkow rownania x*2+5x=0 wynosi:
x=
Jak to obliczyc?
3 gru 17:31
ziom: zle napisalem tam jest 5x−6=0
3 gru 17:32
ICSP: wzory Viete'a:
ax
2 + bx + c = 0
3 gru 17:34
Tetesept: rownanie
5x−6=0 posiada tylko jeden pierwiastek
Ty piszesz o sumie pierwiastkow
3 gru 17:34
ziom: Takie jest zadanie. do wyboru jest 0, 2, 3 i −2
3 gru 17:35
ziom: x*2+5x=0 takie jest cale zadanie moglem poplatac przez tamta pomylke sory
3 gru 17:36
ziom: znowu źle japierdziele. x*2+5x−6=0
3 gru 17:36
Tetesept: Zauwaz ze piszesz x*2=2x
Pewnie chodzi o x2 ?
3 gru 17:36
ziom: tak
3 gru 17:37
Tetesept: x
2+5x−6=0
b=5 to −b=−5
a=1
podstaw do wzoru i policz
3 gru 17:38
Tetesept: | | −b | |
ma byc oczywiscie x1+x2 = |
| |
| | a | |
3 gru 17:39
ziom: no −5 i nie ma takiej odpowiedzi
3 gru 17:43
ziom: czyli x to 1 x to −1 czyli 0 ta?
3 gru 17:44
ICSP: −5
3 gru 17:46
ziom: a)0,b) 2,c) 3 i d)−2 ja bym wybral 0 bo jak se podstawie pod x 0 to wycohdzi z tego rownania −5
ale ja tego w ogole nie ogarniam
3 gru 17:47
Tetesept: NIe kombinuj tylko napisz prawidlowe rownanie
Pan Viete'a nie po to sie meczyl
3 gru 17:47
ziom: To nauczycielka źle dała bo ona to odręcznie pisała
3 gru 17:48
ziom: to wpisuej tak jak mowicie
3 gru 17:48
Tetesept: Zeby suma pierwiastkow wynosila 0 to rownanie powinno byc postaci
ax2−c=0
Teraz masz a=1 co powinno stac w rownaniu przy x zeby suma pierwiastkow wynosila 3?
3 gru 17:56
Tetesept: Chodzi mi o rownie postaci
ax2+bx+c=0
3 gru 17:57
ziom: 2
3 gru 17:57
Tetesept: Patrz na wzor
| | −b | |
czyli |
| =3 to ile bedzie wynosic b? |
| | 1 | |
3 gru 18:00
nierozum: b musialoby byc −3 ale czemu musi wynosic 3?
3 gru 18:01
ziom: To najpierw było −5 a teraz −3 Nie rozumiem już tego. Skąd się wzięła w ogóle 3
3 gru 18:01
Tetesept: Pokazalem Ci ze zadna z tych twoich odpowiedzi nie jest dobra
3 gru 18:07
ziom: Czyli piszę tak.
x
2+5x−6+0
Potem piszę wzór vete
ax
2+bx+c=0
Czyli x
1+x
2=−5
I to jest suma pierwiastkow rownania?
3 gru 18:11
ICSP: Ewentualnie możesz rozwiązać równanie i zsumować rozwiązania.
3 gru 18:14
Jerzy:
18:11 , tak.
3 gru 18:18
nierozum: ziom: Takie jest zadanie. do wyboru jest 0, 2, 3 i −2
to są odpowiedzi, suma wychodzi −5, to glowkowane bylo czemu zadna z odpowiedzi to
najprawdopodobniej kazda jest zla blad
3 gru 18:19
ziom: no wiem że bedzie 1 i −6 co daje −5. Napisze tak jak jest i sie nie bede glowil juz dzieki
3 gru 18:19