funkcja, nierowności
Baśka: Dane są funkcje f(x)=3x+2m, g(x)=−x+10. Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór
rozwiązań nierówności:
a)f(x)>g(x) zawiera się w zbiorze (4, + ∞)
b)f(x)≥g(x)zawiera się w zbiorze (−∞,7)
Zależy mi na wyjaśnieniu dlaczego w pkt "a" w odp bierze się przedział domknięty
a w pkt "b" otwarty
3 gru 15:45
Filip: Co to jakis sprawdzian macie...?
3 gru 15:46
ite: Albo pracę domową samodzielną do 16:00.
3 gru 15:47
janek191:
a) f(x) > g(x)
3 x + 2 m > − x + 10
4 x > 10 − 2m / :4
x > 2,5 − 0,5 m
zatem
2,5 − 0,5 m ≥ 4
5 − m ≥ 8
m ≤ −3
=====
3 gru 16:58
Baśka: dlaczego równe −3?
3 gru 21:05
janek191:
Bo dla m = − 3
x > 2,5 − 0,5*(−3)
x > 2,5 + 1,5
x > 4
czyli x ∊ ( 4, +∞)
3 gru 22:42