Moniczka: (3x)2 = 3(x-2)
nad 3x
Czy pomoże mi ktoś rozwiązać to równanie krok po kroku ?
20 lis 15:41
karloz: moment

((3*x)
2) / 3*x = 3(x-2) tak?
to w czym problem

zał: x ≠ 0
((3*x)
2) / 3*x = 3(x-2)
(3*x*3*x) / 3*x = 3x - 6
3x = 3x - 6
3x - 3x = -6
0 = -6
wniosek - równanie sprzeczne. rozwiązań brak
20 lis 16:03
Moniczka: Hmmm... A mógłbyś jeszcze raz sprawdzić bo mam do wyboru odpowiedzi takie:
A:9
B:1/9
C:√2
D:1
Bardzo bym była wdzięczna
20 lis 16:09
Moniczka: ( (3x)2):3x=3(x-2)
(9x2-2):3x=3x-6
9x-2/3x+3x=3x-6
3x-2/3x-3x= -6
-2/3x= -6 |: -2/3
x= 1/9
Mógłbyś sprawdzić czy dobrze ? bo jest taka odpowiedz tylko nie ejstem pewna ?
20 lis 16:15
karloz: wytłumaczysz skąd się bierze (9x
2-2):3x po lewej stronie? bo ja coś chyba źle odczytuję,
albo Ty nie podałaś wszystkich danych

( (3*x
2) ) / (3*x) = (9*x
2) / 3*x = 3*x = P
3(x-2) = 3*x - 6 = L
Takie równanie nigdy nie będzie spełnione

więc coś tu nie gra z zapisem.
20 lis 16:25
Moniczka: ( (3x)2):3x=3(x-2)
(9x2-2):3x=3x-6
9x-2/3x+3x=3x-6
3x-2/3x-3x= -6
-2/3x= -6 |: -2/3
x= 1/9
a no takk bo tam w pierwszej linijce ma być: ( (3x)2-2):3x=3(x-2)
mój błąd przepraszam zapomniałam dopisać
A teraz ?
20 lis 16:28
karloz: teraz to ma sens

wychodzi 1/9 tak jak wyliczyłaś
20 lis 16:38
Moniczka: Ufff

nareSzcie się z Tym uporałam oczywiście z Twoją pomocą dziękuje
20 lis 16:39
Moniczka: mam pytanie takie
Jaką część sprzedanych lodów stanowiły lody pistacjowe ?
to co musze zrobić zeby obliczyć jaka to była część ? Bo wiem ,że całość sprzedanych
lodów wynosiła 120l a same lody pistacjowe 30l ?
20 lis 16:41