Oblicz pochodną
berys: Oblicz pochodną f(x)=3esin2(x)
Nie interesuje mnie wynik a rozpiska po kolei jakie kroki należy robić, domyślam się że to
złożenie funkcji ale jak próbuje rozwiązać to nie wychodzi
3 gru 14:50
jokeros2000: Pochodna będzie wynosiła: (3)'(e(sinx)2)'
3 gru 14:57
jokeros2000: Sorka żle mi się wysłało, chwila
3 gru 14:58
jokeros2000: f'(x)=(3)'(e(sinx)2)+3*(e(sinx)2)' dalej już potrafisz?
3 gru 15:01
Filip:
f'(x) = 3 * (esin2x) * (sin2x)' = 3 * (esin2x) * 2sinxcosx
3 gru 15:02
berys: nie rozumiem, czyli funkcją wewnętrzną jest sin2(x) a zewnętrzną ex tak? no i jak robię
według wzoru to muszę obliczyć pochodną z ex
3 gru 15:10
berys: a pochodna z ex to x*ex−1
3 gru 15:11
Morwa biała : Masz postac k(x)
p(x)
k(x)
p(x)= e
p(x)lnk(x)
Ostatecznie
| | k'(x) | |
[k(x)p(x))]'= (k(x)p(x)) * [p'(x)lnk(x)+p(x) |
| ] |
| | k(x) | |
Mozesz liczyc
3 gru 15:12
Morwa biała : Jest jeszcze inna postac funkcji gdzie musisz skorzystac z pochodnej logarytnicznej
logk(x)p(x) i obliczyc pochodna takiej funkcji
3 gru 15:16
Filip: Co ty piszesz....
(ex)' = ex * x'
3 gru 15:16
Jerzy:
15:02 , można uprościć .... = 3esin2xsin2x
3 gru 15:20
3 gru 15:21
Filip:
Odnosilem sie do wpisu z 15:11
3 gru 15:22
Jerzy:
15:12 ,gdzie ty tu widzisz postać k(x)f(x) ?
3 gru 15:23
Morwa biała : Jerzy masz racje .Po prostu zadzialal automat
3 gru 15:26