Granice
Imaan: Hejka
Mam mały problem z granicami prawo i lewostronnymi. Tutaj mam pare przykładów z którymi mam
problem
A) lim x−(π/2)+ (|cosx|)/(x−(π/2)) i taka sama granica ale lewostronna
B) lim x−0+ (sinx)/(|x|) i taka sama ale lewostronna
C) lim x−0+ (8)/(1−2ctgx) i taka sama lewostronnona
Z góry dziękuję
3 gru 12:51
jokeros2000: Możliwe że trzeba z tymi granicami pójść z L'Hopitala, albo z twierdzenia o trzech ciągach
3 gru 13:15
Imaan: Właśnie i robię np lhospitala w pierwszym przykładzie i w zarówno prawo i lewostronnej wychodzi
mi 1,a w odpowiedziach(zbiór zadan Grzymkowskiego) prawostronna wychodzi 1,a lewostronna − 1
3 gru 13:17
ICSP: A) i B) i C) nie można "Hospitalizować"
3 gru 13:18
ICSP: | | π | |
podstawiamy t = x − |
| , t → 0 |
| | 2 | |
lewostronna:
| lim | | |sint | | lim | | −sint | | lim | | sint | |
| |
| = |
| |
| = |
| − |
| = −1 |
| t → 0− | | t | | t → 0− | | t | | t → 0− | | t | |
analogicznie robisz prawostronną.
Drugi przykład jest identyczny.
3 gru 13:21
Imaan: Więc podsuniesz mi jakiś pomysł?
3 gru 13:22
Imaan: Aaa oki
3 gru 13:23
jokeros2000: Rzeczywiście racja, jeszcze staram się te reguły przyswoić
3 gru 13:23
ICSP: w trzecim potrzebujesz granic:
3 gru 13:23
Imaan: Przepraszam ze jeszcze tak zapytam, dlsczego nie można hospitalem tego zrobić?
3 gru 13:27
ICSP: Skąd wiesz, że pochodna sinusa to cosinus?
3 gru 13:30
Imaan: Z wzorów 😂
3 gru 13:30
ICSP: ...
No to przyjmij, że nie wolno tak samo jak przyjmujesz wzory.
3 gru 13:32