Oblicz granicę
jokeros2000: Oblicz granicę
Doszedłem do takiego momentu:
| e(lnx)2 | |
| i dalej nie wiem co zrobić, może L'Hopital? |
| exlnlnx | |
3 gru 10:58
Filip:
pamietaj, ze to mozna zapisac tak: eln2x − xlnlnx
to dostajesz limx−>inf ln2x − xlnlnx i to liczysz
3 gru 11:17
jc: Podstaw x=e
t i licz granicę przy t→
∞. Wtedy ln x = t.
Dalej t>e.
| | et2 | | et2 | |
.. = |
| < |
| →0 |
| | tet | | eet | |
3 gru 11:23
jokeros2000: Czyli ta granica dąży do 0 tak?
3 gru 11:28
Filip: Twoja wysciowa granica to tak
3 gru 11:30
jokeros2000: Dobra dzięki, tylko nie wiem czemu ale w odpowiedziach jest granica √e
3 gru 11:38
Filip:
Cos duzo cisniej te analize, jakies kolokwium sie zbliza?
3 gru 11:47
jc: Granica nigdzie nie dąży, tylko wartości funkcji dążą do granicy.
Skąd wziąłeś odpowiedź? Poproś komputer o wykres, zobaczysz, co się dzieje.
3 gru 11:52
jokeros2000: Tak, kolos niedługo

, dzięki
3 gru 11:55