Łatwe zadanie, proszę o pomoc.
accplus: Rowerzysta jechał 3 godziny z prędkością 20 km/h, a przez następne 4 godziny z prędkością 15
km/h. Z jaką prędkością rowerzysta pokonał całą trasę. Uzasadnić wybór miary.
Proszę o pomoc w zadaniu ze statystyki opisowej, będę wdzięczny
3 gru 10:27
Jeszcze student: v = s/t
s = v*t
Δs = 20*3 + 4*15
Δt = 7
Δs/Δt = Vsr
Mogę się mylić
3 gru 10:31
accplus: Do jakiej miary dopasować te obliczenia? Chodzi o miary pozycyjne i klasyczne a konkretniej o:
miary klasyczne:
średnia arytmetyczna
średnia geometryczna
średnia harmoniczna
i pozycyjne:
dominanta
mediana
kwantyle
3 gru 10:38
Mila:
s
1=s
2=60km/h
średnia harmoniczna v
1,v
2
3 gru 16:16
Mila:
Z definicji:
s
1=s
2=S
| | v1*t1+v2*t2 | | 2S | |
vśr= |
| = |
| = |
| | t1+t2 | | | |
3 gru 16:29