Szeregi, granice, metryka
Wojtewski: Wyznaczyć promień i przedział zbieżności szeregu potęgowego:
∞
n=1
Czy szereg ten jest zbieżny w punkcie x = −13?
Zbadać zbieżność szeregów
a)
∞
n=1
b)
∞
n=1
jc: Czy zamiast 1 nie powinno być ! ? Inaczej promień zbieżności = 0 i szereg jest zbieżny
tylko dla x=−7.
Przyjmijmy, że nastąpiła pomyłka.
| cn+1 | | (n+2)! | | (n+1)! | | n+2 | |
| = |
| : |
| = |
| →0, |
| cn | | (2n+1)! | | (2n−1)! | | 2n(2n+1) | |
co oznacza, że promień zbieżności =
∞
(a), (b) o 2 i 10 można zapomnieć (kto układał te zadania?). Przecież oczywiste jest,
że jeśli szereg ∑a
n jest zbieżny, to szereg ∑Ca
n też jest zbieżny.
| |sin n| | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| , szereg ∑ |
| jest zbieżny, |
| n3 | | n3 | | n3 | |
| | |sin n| | | sin n | |
więc szereg ∑ |
| jest zbieżny, a stąd szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | n3 | | n3 | |
Drugi szereg jest zbieżny i nawet łatwo policzyć jego sumę.
n
3=n(n−1)(n−2) + 3n(n−1) + n
| | n3 | | 1 | |
∑n=1∞ |
| =5∑n=0∞ |
| =5e |
| | n! | | n! | |