rozwiązać równanie:
jaros: rozwiązać równanie arcctgx = arctgx
Próbuje wstawiać moim punktem wyjścia było założeniα było
α−β=0
α = arcctgx
β = arctgx
I potem zapisać w klamrze
x = tgβ
x = ctgα
Tylko nie wiem jak to dalej poprowadzić by to obliczyć
3 gru 09:52
Jeszcze student: Może skorzystaj z tego, że arctanx + arccotx = π/2
3 gru 10:13
Jerzy:
| | π | | π | |
Wykorzystaj wzór: arctgx + arcctgx = |
| ⇒ arctgx = |
| − arcctgx |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 10:13
jaros: | | π | | π | |
uzyskałbym że arcctgx = |
| tak?i wtedy x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
3 gru 10:24
jaros: Wolfram wypluł, że x = {−1.1} więc nie wiem o co chodzi
3 gru 10:35
Jerzy:
| | π | | π | |
Nie. arcctgx = |
| ⇒ x = ctg |
| ⇒ x = 1 |
| | 4 | | 4 | |
3 gru 10:36
Jeszcze student: 

!Weź poczytaj literaturę najpierw, jak nie znasz podstaw i nie potrafisz obliczyć podstaw
typu pierwsze zadanie pierwszy podpunkt
3 gru 10:37
jaros: Znaczy mnie bardziej zastanawiało czemu wypluł "−1"
3 gru 10:51
Jerzy:
Wykresy funkcji f(x) = arctgx oraz g(x) = arcctgx mają tylko jeden punkt wspólny
o odciętej x = 1
3 gru 10:54
jaros: A dobra dobra rozumiem, to wolfram musi sie w czymś pomylić, a jak jeszcze moge spytać
3 gru 10:58
Morwa biała : naprawde napracowalem sie zeby Tobie zrobic te skany
To co napisal np Jerzy 10 : 13 masz na stronie 110.
Jak obliczyc arccos(sinx) tez masz tam opisane
natomiast prawda jest taka ze nie nadrobisz wszystkiego w jedna noc .Jesli nie masz podstaw to
kicha
Masz skany ,mozesz sobie wydrukowac i uczyc sie .
3 gru 12:11