Statystyka - wytłumaczenie
expo: Potrzebuję pilnej pomocy z zadania ze statystyki opisowej.
Mediana zarobków 120−osobowej grupy znajdowała się w przedziale 600−650 zł, do którego należało
20 pracowników i wynosiła 630 zł. Ilu pracowników zarabiało mniej niż 630 zł?
Ma wyjść coś takiego:
600 = 630 + (120/2 − x) * 50/20
600 = 630 + (120/2 − x) * 2,5
600 = 630 + (60 − x) * 2,5
630 = 600 + 150 − 2,5x
x = 48
Jedynym rozwiązaniem na jakie wpadłem to to, że 60 * 2,5 = 150 i wtedy: 630 = 600 + 150 − 2,5x
Potem 750−630=120 i 120/2,5=48
Czy to tak ma wyglądać? Zmieniając dane na xo − 1000 ho − 500, no − 20, Me − 1300 czyli Mediana
zarobków
wynosiła tyle samo czyli 120, przedział zarobków 1000−1500 do którego należało 20 pracowników i
wynosiła 1300 zł. Ile pracowników zarobiło mniej niż 1500 zł?
Wynik 68 pracowników. Takim sposobem jak w pierwszym zadaniu całkowicie mi nie wychodzi. Błagam
o wytłumaczenie!
3 gru 00:03
expo: Mała poprawka, tak to powinno wyglądać jak poniżej:
630 = 600 + (120/2 − x) * 50/20
630 = 600 + (120/2 − x) * 2,5
630 = 600 + (60 − x) * 2,5
630 = 600 + 150 − 2,5x
x = 48
3 gru 00:14
5 gru 01:08