Wyznacz wymiar i bazę jądra oraz obrazu tego przekształcenia.
Frajvald: Witam prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu
Przekształcenie liniowe f: V−−>V w pewnej bazie ma macierz
[4 0 0 4]
A=Af=[0 0 0 0]
[2 0 0 2]
[1 0 0 1]
Wyznacz wymiar i bazę jądra oraz obrazu tego przekształcenia.
odp. dimKer f= 3, np. Ker f = Lin{(0,1,0,0),(0,0,1,0),(−1,0,0,1)},
dimIm f=1,np. Im f=Lin{(4,0,2,1)}
I ogólnie wiem jak to się liczy, że sie eliminuje gaussem, ale mi wychodzi dimKer f=1,
Kerf={Lin{(1,0,0−1)}.
Obraz mi dobrze wychodzi ale nie wiem co robie zle z tym liczeniem jądra. Mógłby ktoś doradzić?
2 gru 21:19
ABC:
ja bym teoretycznie mógł , ale raz ci doradzałem i wyszedłeś po angielsku ni do widzenia ni
pocałuj mnie w d... więc dam sobie spokój
2 gru 21:24
jc: Czy dobrze przepiałeś macierz?
Obraz jest jednowymiarowy − jest wyznaczony przez wektor
[4]
[0]
[2]
[1]
Jądro, zbiór takich wektorów v=
[x]
[y]
[z]
[u]
dla których Av=0.
x+u=0
Rozwiązanie:
[x] [1] [0] [0]
[y] = x[0] + y [1] + z[0]
[z] [0] [0] [1]
[u] [−1] [0] [0]
x,y,z są tu parametrami. Baza ma 3 elementy, więc jądro jest ma wymiar 3.
2 gru 21:31
Frajvald: Przepraszam, wczoraj nie do konca zrozumialem Pańską odpowiedz a nie chcialem juz Pana
dopytywać bo widziałem w innym wątku że był Pan zdenerwowany czyimś lenistwem więc zacząłem
sam grzebać w książkach i internecie i skończyłem dopiero po północy, i głupio było mi pisać 3
godziny pózniej "dziękuje za odpowiedz" kiedy juz w miare zrozumialem ale faktycznie
przepraszam, powinienem Panu podziękować.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby znowu mi pan pomógł.
2 gru 21:33
Frajvald: jc dziękuje za odpowiedz, tak dobrze przepisałem macierz. Mógłbyś troche dokładniej wyjaśnić
jak obliczyłeś to jądro? Bo ja chyba licze je jakims złym sposobem
2 gru 21:36
ABC:
twoje jądro się sprowadza do jednego niezależnego równania , przy zmiennych oznaczonych przez
x,y,z,t będzie to równanie
x+t=0, czyli t=−x więc masz parametryzację x=x, y=y, z=z , t=−x gdzie są trzy niezależne
parametry x,y,z i dlatego wymiar jądra jest 3
jc ci rozpisał to wektorowo (x,y,z,−x) =(1,0,0,−1)x+ (0,1,0,0)y+(0,0,1,0) z
2 gru 21:41
Frajvald: Oki już zrozumiałem, dziękuje bardzo za pomoc
2 gru 21:48