Funkcja
Gość1: Cześć.
Dana jest funkcja typu f(x)=4x. Która z powyższych równości spełnia ta funkcja dla wszystkich
x,y ∊R?
a) f(x+2y)=f(x)+2f(y)
b) f(x+2y)=f(x)*[f(y)]2
c)f(x*y2)=f(x)+2f(y)
d) f(x*y2)=f(x)*f(y2)
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak się robi zadania takiego typu? Muszę je zrobić, ale nie wiem
jak.
2 gru 20:15
ABC:
obliczasz lewą stronę , potem prawą i sprawdzasz czy wychodzi tożsamość
2 gru 20:21
Gość1: Dziękuję za pomoc.
2 gru 20:24
Morwa biała : No
to wezmy dla przykladu a)
f(x+2y)= f(x)+2f(y)
f(x+2y) co tutaj wpisujemy? czym bedzie 2y?
2 gru 21:01
Morwa biała : Czym jest f(y) ?
2 gru 21:04
ABC:
a ty co, następny co ma papiery z poradni?
f(y)=4y skoro f(x)=4x , chyba logiczne?
2 gru 21:16
Morwa biała : dziekuje CI i pozdrawiam
2 gru 21:31
Morwa biała : ABC
Czasami lepiej sie zatrzymac .
2 gru 21:33
ABC:
kto stoi w miejscu ten się cofa kolego , nigdy się nie zatrzymuj , zawsze warto być tylko sobą
2 gru 21:36
Morwa biała : Tak masz racje

Tylko nie zawsze wiesz do kogo tak piszesz .
Moze ten ktos ma ku temu powod
2 gru 21:38
Morwa biała : Jutro jeszcze dopytam .
2 gru 21:43
Morwa biała : f(y)=4y Ok
To prawa strona dla a)
f(x)+2f(y)= 4x+2*4y=4x+8y
Teraz strona lewa
f(x+2y) =f(x+ co?
czemu bedzie rowne 2y?
Czy jesli wiemy ze f(x)=y to y=4x to 2y=8x?
f(x+8x)= f(9x) ?
Czy to nie tak?
2 gru 23:42
Morwa biała :
3 gru 05:53
ite: Łatwy sposób wyliczania:
wiemy, że f(x)=4x, więc możemy zapisać
f(◯)=4*◯
i tu widać, że po prawej stronie równania należy wpisywać,
to co jest po lewej na miejscu zmiennej ale pomnożone przez 4.
teraz a/
f(x)+2f(y)=4x+2*4y=4x+8y
oraz f(x+2y)=4*(x+2y)=4x+8y
i już widać, że f(x)+2f(y)=f(x+2y)
3 gru 12:20
Morwa biała : Czy jest ktos w stanie sensownie mi wytlumaczyc jak mam policzyc strone prawa?
3 gru 12:20
Morwa biała : Dziekuje i zycze milego dnia .
3 gru 12:21
ite: A to tłumaczenie 12:20 nie jest jasne?
3 gru 12:25
ite: Wpisz swoje rozwiązanie do kolejnych punktów, to będzie wiadomo, co jeszcze nie jest jasne.
3 gru 12:27
Jerzy:
12:20 , masz wyjaśnione bardzo precyzyjnie. A może nie wiesz, co to jest argument funkcji.
3 gru 12:29
Morwa biała : Tak jasne . oprocz jednego (dlaczego po lewej na poczatku jest 4)
Napisalismy w tym samym czasie ,(12 : 20)
b) f(x+2y)= f(x)*f(f(y))2
L=4(x+2y)=4x+8y
P=4x+16y2
L≠P
c) f(x*y2)=f(x)+2f(y)
L=4xy2
P=4x+8y
L≠P
d) .Nie wiem jak zapisac prawa strone
3 gru 12:36
Morwa biała : Jerzy
Prawda jest taka ze czasami zapominam i to jest moj problem
3 gru 12:38
Słoniątko: f(x)=4x ,f(y2)=4y2
3 gru 12:39
Filip:
co tu sie odwalilo
3 gru 12:47
ite:
w treści zadania: Dana jest funkcja typu f(x)=
4x.
więc można zapisać f(◯)=
4*◯ / dlatego akurat 4/
| | 1 | |
gdyby było np. f(x)= |
| x+2, |
| | 2 | |
| | 1 | |
to pisalibyśmy f(◯)= |
| *◯ +2 |
| | 2 | |
d/ sprawdzamy równość f(x*y
2)=f(x)*f(y
2)
L= f(x*y
2)=4(x*y
2)
P= f(x)*f(y
2)=4(x)*4(y
2)=16(x*y
2)
c/ dobrze
b/ w poleceniu jest f(x)*[f(y)]
2 czyli f(x)*[f(y)]*[f(y)]
a nie f(x)*f(f(y))
2 jak u Cb
3 gru 13:36
Morwa biała : Jeszcze raz dziekuje . Milego dnia po raz drugi
3 gru 13:39