rozwiązać równanie:
jaros: Dobry wieczór, mam takie równanko do rozwiązania
2 gru 19:21
Jerzy:
Daruj sobie ten uśmieszek,nawet nie potrafisz podziękować za pomoc.Dla mnie spadasz.
2 gru 20:00
Jeszcze student: Spróbuj może zrobić graficznie;
Przyjmij 3x = t, t>0; I masz
arctg(t) = pi/6 + arctg(1/t)
2 gru 20:11
Morwa biała : Jerzy
Przyjmij ze chlopak zrozumial w koncu ta dziedzine i byl tak szczesliwy ze zapomnial .
2 gru 20:16
jaros: No dokładnie tak jak piszę @Morwa biała, przygotowuje się na jutrzejsze minikolokwium z tego i
zapominałem porostu, bo od razu liczyłem inne przykłady. Oczywiście dziękuje za pomoc przy
tamtym przykładzie.
2 gru 21:05
jaros: Ojjj, a algebraicznie by nie poszło?
2 gru 21:05
jc:

arctg y/x = a, arctg x/y = b, a+b=π/2
W zadaniu x/y = t > 0.
arctg t + arctg 1/t = π/2.
2 gru 21:19
Morwa biała : arc tg(x)−arctg(y)=
| | x−y | |
1)arc tg |
| dla xy>−1 |
| | 1+x*y | |
| | x−y | |
2) dla x>0 i xy<−1 = π+arc tg |
| |
| | 1+xy | |
| | x−y | |
3) dla x<0 xy<−1 = −π+arctg |
| |
| | 1+xy | |
2 gru 21:26
kerajs: Gdyby obie strony potraktować tangensem i zastosować wzór na tangens różnicy do dostanie się:
a to jest równaniem kwadratowym względem 3
x.
2 gru 22:08
kerajs:
2 gru 22:09
Mila:
arctg3
x=α
| | 1 | | π | |
arctg |
| =β i α,β∊(0, |
| ) |
| | 3x | | 2 | |
| | π | | 1 | | π | |
α+β= |
| bo arctg(t)+arctg( |
| )= |
| dla t>0 ( patrz 21:19 ) |
| | 2 | | t | | 2 | |
| | π | | 1 | |
arctg(3x)= |
| ⇔3x=√3⇔x= |
| |
| | 3 | | 2 | |
i
| | 1 | | π | | 1 | | 1 | |
arctg |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 3x | | 6 | | 3x | | √3 | |
========
2 gru 22:30
jaros: Dziękuje ślicznie @mia i wszystkim którzy pomagali

a takie jeszcze szybkie pytano to co @jc
napisał w 21:19 można sodować np tutaj?
| | π | |
arcsin(1 − 𝑥) − 2arcsin𝑥 = |
| |
| | 2 | |
3 gru 00:40
Morwa biała : Skanuje Tobie material wiec czekaj (ale troche zejdzie wiec rano moze sobie zobaczysz
3 gru 01:32
3 gru 01:43
3 gru 01:46
3 gru 02:09
jaros: A gdyby Pani jeszcze była, kiedy obie strony można w funkcjach cyklometrycznych traktować
sinsuem, cos, tangensem i ctg? Znaczy tak się da rozwiązać każde równanie?
3 gru 02:19