Geometria analityczna
Sotomski: Dane są proste zawierające dwa boki równoległoboku y=−x−1, y=2x−4. Punkt A(1,7), jest jednym
z wierzchołków równoległoboku. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków. Jedyne co
obliczyłem
to punkt przecięcia się prostych S(−1,2) oraz współrzędną wierzchołka C(1,−11). Nie wiem co mam
dalej zrobić
2 gru 18:44
Morwa biała :
uwaga nr 1
Masz w zadniu podane w tych prostych zawieraja sie dwa boki wiec punkt przeciecia sie tych
prostych to jest jeden z wierzcholkow tego rownolegloboku ( anie punkt przciecia przekatnych )
uwaga nr 2
nalezy zawsze zrobic rysunek
3) Wiemy ze w rownolegloboku przeciwlegle boki sa rownolegle
a) piszesz rownanie prostej ronoleglej do y=−x−1 i przechodzacej przez A (punkt przeciecia tej
prostej z prosta y=2x−4 da wierzcholek np B
To samo robisz z druga prosta
2 gru 19:12
Morwa biała : Musisz porosic a@b zeby drugi raz wpisala Ci rozwiazanie
Natomiast ja bede nietety musial opuscic to foru zeby nie razac siebie i innych uzytkownikow
forum na takie dzialanie jak poprzednio tutaj
2 gru 19:26
Sotomski: Dalej mi nic nie wychodzi
2 gru 20:10
Jeszcze student: Masz punkt A(1,7) Zauważ, że punkt ten nie należy do żadnej z tych prostych. Czyli pozostałe 3
będą zawierały się w jakiejś prostej. Punkt przecięcia prostych − przeciwległy wierzchołek D
(−1;2). Masz do znalezienia jeszcze 2 punkty o współrzędnych (xb, −xb−1) i drugi (xc;2xc−4)
Masz dwa wektory, które są takie same AC i BD. Rozpisz równość AC = BD i wyjdzie
2 gru 20:20
Mila:
A=(1,7)
k: y=−x−1,
m: y=2x−4
1) C− punkt przecięcia prostych ki m
−x−1=2x−4
3x=3, x=1 i y=−2
C=(1,−2)
2) Prosta równoległa do m i przechodząca przez A
m
1: y=2x+b i A∊m