pochodna
julia: Mówimy, że funkcja f ma pochodną w przedziale (a,b] , gdzie −∞≤a<b<∞, gdy funkcja f ma pochodną
w przedziale otwartym (a,b) i pochodną lewostronną w b.
znalazlam takie cos i tak mysle i mysle kiedy pochodna jednostronna nie istnieje?
wytlumaczylby mi ktos
2 gru 17:15
jc: Jak definiujesz pochodną lewostronną?
2 gru 17:45
jc: Już wiem, co to.
f(x)=1, x≠0, f(0)=0, to przykład z funkcją nieciągłą
f(x)=√x, pochodna lewostronna w 0 nie istnieje, chyba że uznajesz ∞
f(x)=x sin(1/x) , x≠0, f(0)=0, tu nawet takiej granicy nie ma
2 gru 18:00
julia: pochodna jednostronna licze tak
| | f(x)−f(x0) | |
f−(x0)=limx→x0−( |
| ) |
| | x−x0 | |
aha czyli jak wychodzi
∞/−
∞ to pochodna jednostronna nie istnieje?
2 gru 19:03