matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
Em:
Prosze o pomoc
oblicz miare kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy w ostroslupie prawdilowym trojkatnym w ktorym sciana boczna tworzy z podstawa kat 60 stopni.
1 mar 18:37
Em:
moze ktos pomoc?
1 mar 20:17
Em:
1 mar 21:02
kaz:
H
tg60
o
=
⇒a=2H
a
√
3
6
H
√
3
tgα=
=
→α=...
a
√
3
3
2
1 mar 21:55